Duminică 11 mai 2025 | București 7˚C / Senin

Legea jocurilor de noroc, în Parlament. Fost dependent de păcănele: Am pierdut 650 de mii de euro în 6 ani cât am jucat. Am ajuns dependent pentru că nu aveam un scop în viață

27 februarie 2024, 12:49 (actualizat 27 februarie 2024, 13:12)

Legea interzicerii jocurilor de noroc în oraşe şi în proximitatea şcolilor va intra în dezbatere în Parlament zilele acestea. Este prima recunoastere indirectă a faptului că și în România dependența de jocurile de noroc este un pericol național.

O cercetare sociologică, realizată recent de Salvaţi Copiii, arată că unul din 7 minori cheltuie o sumă de bani în jocurile de noroc, iar un copil din 10 trăieşte în familii în care unul dintre părinţi are acest comportament.

Industria de gambling a cunoscut o expansiune fulminantă la nivel global, evoluând de la cazinourile tradiționale și casele de pariuri la platformele online care oferă o gamă variată de servicii. Pasul de la o simplă distracţie la o manie a jocurilor de noroc este foarte mic, astfel că multe ţări au luat măsuri drastice împotriva acestei industrii. Spre exemplu, pentru a preveni dependenţa, Marea Britanie a luat decizia de a limita la două lire sterline suma pe care tinerii sub 25 de ani o pot juca pe o singură rotire, la jocurile slot machine sau păcănele cum mai sunt cunoscute popular în România.

Invitat la INFO PLUS un fost dependent de jocuri de noroc explică cum a ajuns să traiască sub impulsul acestui obicei si ce trebuie făcut pentru extragerea din acest mediu nociv pentru sănătatea personală.

Ciprian Gafencu, fost dependent de jocuri de noroc, poveștește cum a început totul. ‘A fost ca o joacă când am început, nu știam cât de grav este și nu știam unde se poate ajunge, nu mi-a zis nimeni ca poți sa fii dependent de așa ceva. Chiar dacă aveam prieteni dependenți, nu puteam să înțeleg cum sunt cei dependenți de așa ceva și nu se pot stăpâni.

Din cauza anturajului am ajuns și eu într-un cazinou și am văzut cum un prieten a câștigat. Nu jucasem, doar că mi-a rămas în minte acel câștig, deci mi-a rămas în minte, chiar dacă nu am jucat și a câștigat el.

Când am jucat eu prima dată am simțit acea adrenalină și pur și simplu, banii pe care i-am câștigat, nu am putut să fac altceva cu ei decât să mă întorc și să-i joc. S-a trezit în mine o dorință de a vrea mai mult. Eram major când am început să joc. Aveam 18 ani. M-a marcat cât de ușor a putut el să facă bani. El și-a pierdut banii lui și a împrumutat de la mine o sumă mică de bani și a câștigat o sumă mare. Pentru mine era mai mare decât salariul din România și m-am întrebat cum poți să faci așa de ușor bani și ce rost mai are să lucrezi. dacă poți face așa de ușor bani? Ceream de la părinți banii pentru haine, pentru mâncare și toți banii îi pierdeam la jocuri. Ei nu știau la început, dar când am ajuns să fac prima datorie le-am zis. După aceea am început să fur de la părinți, am amanetat telefonul de 62 de ori într-o lună, am început să lucrez într-un loc unde lucram cu mulți bani. Am început să fur de acolo, iar într-o seară am furat 40 de mii de lei pe care i-am pierdut într-o oră și nu știam de unde să fac rost de bani să îi pun la loc. Am ajuns să împrumut bani de la cămătari și asta m-a făcut să fug din România, pentru ca aveam datorii foarte mari și nu știam cum să le achit și am fugit în Anglia. Acolo a fost momentul în care am început să pierd foarte mulți bani, am fost arestat acolo, am ajuns într-un moment când nu mă mai puteam stăpâni’, a spus Ciprian.

Psihologul MIHAI COPĂCEANU explică situația dependenților de jocuri de noroc: Noi știm din practică că dependența de păcănele și de jocurile online are aceleași criterii tehnice ca dependența față de către orice tip de substanță. Acum nu catalogăm că toți sunt dependenți, ci trebuie minim 9 luni de zile ca să fii dependent. Aici este vorba de modul în care creierul tău te face să crezi că o să câștigi și nu poti să te stăpânești. Și ajungi să iei bani de la cămătari și mai nou de la IFN-uri. Deci trebuie reglementată această situație. Este nevoie de o serie de măsuri preventive și educative. Dacă limităm accesul și le ducem la distanță de școală reduci mai mult accesul și ai mai puțini consumatori sau utilizatori.

Se pune întrebarea dacă așa sunt născuți unii oamenii și căutați o metodă să îi eliberați pentru totdeauna de aceasta dependență?

9 din 10 dependenți, pe care i-am avut în ultimii 10 ani, au fost cei care au reusit pentru că au avut familia alături și i-a ajutat. Mulți s-au reabilitat. Pe măsură ce apar alte aspecte importante în viața unui dependent, aparitia unui job, un echilibru stabil în viață lor emoțională își dau seama că au greșit’, a mai spus psihologul.

Ciprian Gafencu, fost dependent de jocuri de noroc, poveștește că ajunsese, după 6 ani de dependență, într-un moment in care a dorit să se sinucidă. ‘I-am spus mamei că vreau să mă sinucid, iar tatăl m-a sunat și mi-a spus în ce stare am ajuns. Atunci a fost momentul în care am conștientizat că am o problemă și că trebuie să fac ceva. Am auzit durerea din vocea tatălui și am zis că trebuie să fac ceva. Știam de existența unui centru de ajutor si m-am decis să merg acolo. Nu e doar o terapie, este mai mult de atât. Eu îi zic schimbarea minții. Am învățat să fiu puternic în rutină, durerea schimbării e mult mai grea decât durerea dependenței și m-a schimbat. Programul a durat un an de zile, nu ai acces la telefon, ai voie să vorbești doar cu rudele, stai cu diferite persoane cu diferite dependențe. Mi-am dat o sansă schimbarii, au lucrat la mintea mea foarte mult, am citit mult. Aveam unele momente când ieseam din centru, dar în grupuri sau aveam voie să primim vizita rudelor. De când am intrat în centru nu am mai simțit nevoia de a juca, eram scârbit de jocuri. Acum am un scop și asta e foarte important. Acum am un scop și mă țin de el. Am unele probleme când am foarte mulți bani, și am uneori tentația, dar încerc să mă țin și să urmez scopul meu de acum. În cei șase am am pierdut undeva la 650 de mii de euro. Tata mi-a plătit cam 400 de mii de euro datorii, iar eu am lucrat 5-6 ani în străinătate și am pierdut toți banii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite