Legătura surprinzătoare între bacteriile intestinale și bolile oculare devastatoare
Bolile oculare despre care s-a crezut mult timp că sunt pur genetice ar putea fi cauzate în parte de bacteriile care scapă din intestin și ajung la retină, sugerează o cercetare, citată de revista Nature.
Descoperirea ridică speranțe că antibioticele ar putea trata unele boli genetice care pot cauza orbire – dar, de asemenea, stârnește îndoieli.
De obicei, se crede că ochii sunt protejați de un strat de țesut pe care bacteriile nu îl pot penetra, astfel încât rezultatele sunt „neașteptate”, spune Martin Kriegel, cercetător în domeniul microbiomului la Universitatea Münster din Germania, care nu a fost implicat în această lucrare. „Va fi o mare schimbare de paradigmă”, adaugă el.
Bolile ereditare ale retinei, cum ar fi retinopatia pigmentară, afectează aproximativ 5,5 milioane de persoane din întreaga lume. Mutațiile în gena Crumbs homolog 1 (CRB1) sunt una dintre principalele cauze ale acestor afecțiuni, dintre care unele provoacă orbire.
Mutatiile în gena Crumbs
Mutatiile în gena Crumbs homolog 1 (CRB1) sunt modificări sau schimbări în secvența de ADN a genei CRB1. Gena CRB1 este responsabilă pentru codificarea unei proteine implicate în formarea și funcționarea adecvată a țesuturilor în diferite organe, cum ar fi ochii și intestinul. Aceste mutații pot afecta producția sau funcționarea proteinei CRB1, ceea ce poate duce la diverse afecțiuni și tulburări, cum ar fi bolile oculare ereditare sau tulburări intestinale.
Retinopatia pigmentară
Retinopatia pigmentară este o afecțiune oculară ereditară care afectează retina, și este caracterizată prin degenerarea celulelor senzoriale și acumularea de pigment. Cauzele retinopatiei pigmentare pot fi de natură genetică, cu mutații în genele implicate în funcționarea normală a retinei. Simptomele retinopatiei pigmentare includ pierderea progresivă a vederii periferice, vedere nocturnă redusă și dificultăți în adaptarea la schimbările de lumină.
Bacteriile pot fi responsabile de bolile retinei?
Lucrări anterioare au sugerat că bacteriile nu sunt atât de rare în ochi pe cât credeau oftalmologii, ceea ce i-a determinat pe autorii studiului să se întrebe dacă bacteriile cauzează boli ale retinei, spune coautorul Richard Lee, oftalmolog la acea vreme la University College London.
Mutațiile CRB1 slăbesc legăturile dintre celulele care căptușesc colonul, pe lângă rolul lor, observat de mult timp, în slăbirea barierei de protecție din jurul ochiului, au descoperit Lee și colegii săi.
Acest lucru l-a motivat pe coautorul studiului, Lai Wei, oftalmolog la Universitatea Medicală Guangzhou din China, să creeze șoareci mutanți Crb1 cu niveluri reduse de bacterii. Acești șoareci nu au prezentat dovezi de distorsionare a straturilor de celule din retină, spre deosebire de omologii lor cu o floră intestinală tipică.
Mai mult, tratarea șoarecilor mutanți cu antibiotice a redus leziunile suferite de ochii lor, sugerând că persoanele cu mutații CRB1 ar putea beneficia de antibiotice sau de medicamente antiinflamatorii care reduc efectele bacteriilor. „Dacă acesta este un mecanism nou care poate fi tratat, va transforma viețile multor familii”, spune Lee.
Îndoieli și rețineri
Deși lucrarea prezintă o „idee grozavă”, persoanele cu mutații CRB1 ar trebui să își țină entuziasmul sub control, spune Jeremy Kay, neurobiolog la Universitatea Duke din Durham, Carolina de Nord. „Pacienții vor citi acest lucru și vor crede că au un răspuns ușor”, spune el, când, de fapt, ”rămâne o imagine complexă”.
La tipul de șoareci folosiți în studiu, bolile oculare asociate cu Crb1 durează de obicei ani de zile pentru a se dezvolta complet – cu mult în afara perioadei de timp a studiului – ceea ce îl face pe Kay să nu fie sigur că rezultatele se vor aplica la oameni.
Mai mult, „nu cred că au demonstrat că bacteriile ajung cu adevărat la ochi suficient de mult pentru a face ceva”, spune el. Iar dacă bacteriile intestinale cauzează infecții oculare, „ai presupune că [infecțiile] au loc și în alte locuri”, lucru care nu a fost încă observat la persoanele cu mutații CRB1.
„Transpunerea [la oameni] este întotdeauna marea întrebare”, spune Lee.
O soluție posibilă
Între timp, Kriegel spune că bacteriile translocate din intestin pot infecta anumite alte locuri în mod preferențial, din motive pe care oamenii de știință încă nu le înțeleg. Deoarece bacteriile sunt rare în ochi, o cantitate mică ar putea avea un efect supradimensionat.
„Nu ar strica să încercăm antibioticele la pacienți”, spune Kay. Dar el crede, de asemenea, că CRB1 provoacă modificări genetice la nivelul ochiului care sunt dăunătoare, chiar și în absența bacteriilor. Așadar, deși antibioticele ar putea ajuta la afectarea retinei, ele „nu o vor inversa sau vindeca”, spune el.