Lazea: Companiile care administrează Pilonul II de pensii ar putea pleca din România. Teodorovici: Nu cred că este punctul de vedere al BNR. Vâlcov: Aceste companii nu sunt investitori

26 februarie 2019, 14:28

Ordonanța 114 le permite românilor care cotizează lunar la pilonul II să își mute banii la pilonul I, cel administrat de stat.

În plus, taie comisioanele încasate de administratorii fondurilor de pensii private și le impune acestora să majoreze semnificativ capitalul social.

Valentin Lazea, economist șef al BNR: Din ce înțeleg eu din discuțiile cu Asociația Administratorilor de Pensii Private din România (Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România, APAPR – n.red.), marea majoritate, dacă nu toate cele șapte societăți de administrare ale Pilonului II,  se gândesc să se retragă din România, deoarece condițiile li se par deosebit de oneroase – un efort financiar mare pentru un câștig aproape inexistent.

Asociația pentru pensii administrate privat din România crede că aceste schimbări duc, de fapt, la desființarea pilonului II iar efectele pe termen scurt se vor vedea pe piața de capital și în economie.Totuși, Ministrul Finanțelor nu crede ca firmele din pilonul II vor pleca din țară. El recunoaște, însă, că nu a discutat cu administratorii fondurilor private de pensii nici înainte și nici după adoptarea ordonanței 114.

Eugen Teodorovici, ministrul de Finanțe: Nu am să fac ce fac colegii de la BNR. I-am rugat de trei ori să înceteze cu o astfel de abordare în a-și exprima punctul de vedere. Eu nu cred că domnul economist Lazea a prezentat punctul de vedere al BNR vizavi de pilonul II de pensii. Acest comportament din partea colegilor de la BNR nu este corect.

Darius Vâlcov: Aceste șapte companii care ne sperie că pleacă, nu sunt investitori, ei sunt administratori ai unor fonduri publice de pensii. Au administrat anul trecut 10 miliarde de euro. În ultimii doi ani au avut un randament de 2,14%

Peste 7 milioane de romani cotizează la pilonul II, iar fondurile sunt administrate de șapte firme private.

Ca urmare a declaraţiilor apărute în mass-media în ultimele zile pe marginea performanţelor fondurilor de pensii private de Pilon II, APAPR a făcut următoarele precizări: Randamentul total realizat de toate fondurile de Pilon II de la start (20 mai 2008) și până la finele anului 2018 a fost de 127,1%, adică un randament mediu analizat de 8,03% pentru toată perioada de funcționare a Pilonului II. Acest indicator este cu mult peste rata totală inflației din perioada analizată (36,3%), respectiv rata medie analizată a inflației pentru exact aceeași perioadă (2,95%).

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite