Klaus Iohannis: Domnul prim-ministru s-a angajat ca legea amnistiei şi graţierii să nu fie băgată peste noapte în nicio sedinţă de guvern
Klaus Iohannis a condus sedinţa Executivului, după ce ieri au apărut informaţii că Executivul urma să adopte graţierea şi modificarea codurilor penale. Şeful statului a lansat un avertisment dur către premier şi către miniştri: sunt doi elefanţi în încăpere, a spus Klaus Iohannis, referindu-se la cele două ordonante. Premierul a dat asigurări însă că în sedinţă vor fi adoptate doar proiectele aflate pe ordinea de zi, cele mai multe legate de buget.
Klaus Iohannis:
• avem o premiera azi – este prima dată când particip la o şedinţă de guvern.
• am decis în această dimineată să-i fac o vizită domnului prim-ministru, am avut o discuţie foarte aplicată, foarte serioasă, cu concluzii consensuale, după care dl prim-ministru m-a invitat să particip şi să prezidez acestă şedinţă de guvern.
• sunt foarte mulţumit de felul în care vă faceţi cu toţii datoria şi pentru mie este nu doar o plăcere ci şi o onoare să fiu aici împreună cu dvs. În ce priveşte concluziile discuţiei pe care am avut-o cu dl prim-ministru mai devreme aş prefera sa-l las pe dl prim-ministru să detalieze aceste lucruri.
Klaus Iohannis a dat explicaţii după intervenţia prim-ministrului Sorin Grindeanu, care a evitat să vorbească despre ordonanţa de graţiere şi ordonanţa de modificare a Codurilor penale.
• Încă o remarca – Cunoaşteţi povestea că este un elefant în încăpere, dar nu se vede. Sunt doi elefanţi – ordonanţa de graţiere şi ordonanţa de modificare a Codurilor penale.
• Evident că şi despre acestea am discutat în acestă dimineaţă, iar domnia sa mi-a spus că discuţia avusese loc deja cu anumiţi colei din guvern şi nu vor fi puse pe ordinea de zi suplimentară, aceste chestiuni privind graţierea şi modificarea codurilor.
• Domnul prim-ministru s-a angajat ca aceste chestiuni să nu fie băgate peste noapte în nicio şedinţă de guvern. Şi imediat după ce documentele vor fi clarificate, sub conducerea ministrului Justiţiei, a doamnei ministru de Interne şi a doamnei ministru delegat pentru afaceri europene, să fie puse în transparenţă, să fie date spre consultare tuturor entităţilor prevăzute de lege: CSM, organizaţii profesionale, organizaţii ale judecătorilor şi opiniei publice. Este obligatoriu să respectăm aceste chestiuni.
• Subliniez: înainte să ajung eu la Guvern, dl prim-ministru analizase cu maximă responsabilitate aceste chestiuni astfel s-a putut ca în 20 de minute să ajungem la consens.
• Toţi membrii guvernului dorim să consolidăm statului de drept, şi o perte importantă este respectarea normelor, a românilor, a societăţii civile, care cu toţii, vă asigur, sunt foarte interesaţi pe aceste speţe.
Sorin Grindeanu:
• avem o ordine de zi care a fost publicată, este ordinea de zi pe care fiecare dintre dvs. o aveţi în mapa de lucru.
• ca să înlăturăm orice fel de lucru care a apărut în spaţiul public, aşa cum l-am informat pe dl preşedinte, noi discutăm despre lucruri care se află pe ordinea de zi. Ceea ce înseamnă că, tot conform prevederilor constituţionale şi atribuţiunilor pe care guvernul le are, în perioada imediat următoare, toate lucrurile pe care ni le propunem să le facem, să le putem adopta în şedinţele de guvern.
• o să discutăm agenda zilei, punct cu punct, în general sunt lucruri de construcţia bugetară, pentru adoptarea unor OUG şi Hotărâri de guvern, de asemenea este o hotărâre de guvern pentru 23 ianuarie ca zi liberă, să se facă o legătură şi cu 24 ianuarie. Dar, v-aş ruga dl ministru de Finanţe ca în această perioadă să trimitem legea bugetului de stat către parlament .
Participarea preşedintelui la şedinţa de guvern, o premieră
Preşedintele Klaus Iohannis a participat, miercuri, la şedinţa de Guvern. Potrivit Constituţiei preşedintele are dreptul să ia parte la şedinţele guvernului, în care se dezbat probleme de interes naţional, privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice.
Marţi, au apărut informaţii în spaţiul public potrivit cărora o ordonanţă privind amnistia şi graţierea urma să fie discutatămiercuri în şedinţa Executivului.
Ministrul Justitiei, Florin Iordache a declarat, zilele trecute, că specialişti din minister lucrează la acest proiect.
Procurorul-sef al DNA a atras atentia că o lege privind amnistierea sau graţierea unor fapte care sunt de competenţa DNA va influenta lupta anticorupţie. Inculpaţii nu vor mai executa pedepsele, iar banii vor rămâne în buzunarul lor, declara Kovesi pentru Agerpres.
Ministrul aduce însă argumentul că penitenciarele sunt supraaglomerate. Dar nu este o rezolvare pe termen lung, intervine şi Nicoleta Andreescu, reprezentanta Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului în România-Comitetul Helsinki. Într-o declaraţie la RFI, ea spune că închisorile se vor umple înapoi în cel mult un an.
Vicepremierul Sevil Shhaideh va exercita atribuţiile premierului Sorin Grindeanu în perioada în care acesta se va afla în SUA, între 18 şi 22 ianuarie.