Cel mai periculos criminal, mutat într-o altă pușcărie. Passaris a ajuns în alt penitenciar de maximă siguranță

7 mai 2024, 18:50

Constantinos Passaris, cunoscut că ”Fiara din Balcani”, condamnt pe viață în țară noastră în 2003, a fost mutat din nou, în alt penitenciar de maximă siguranță. Surse judiciare spun că a fost necesar după 10 ani în care a stat închis în Arad, pentru că învățase tot sistemul de securitate. Așa se procedează cu deținuții extrem de periculoși. Passaris a făcut două crime în România, țară în care la fiecare 3 zile e omorât un om. Specialiștii fac un studiu în care pun cap la cap date din cazurile grave, iar concluziile să poată fi folosite pentru prevenirea cât mai multor crime.

Cel mai periculos deținut din România, Konstantinos Passaris, a fost mutat într-o a patra închisoare din România, de la condamnarea sa, în urmă cu 21 de ani. De la Arad a fost dus la Craiova, acum în condiții de maximă securitate. Surse judiciare spun că Passaris îi manipulează pe ceilalți deținuți, ca să obțină poziții de putere. A fost condamnat pe viață pentru uciderea a doi oameni în țară noastră, agenți de pază ai unei case de schimb valutar. Cel care i-a pus cătușele pe mâini în Bucureșți la 48 de ore de la comiterea dublei crime își amintește perfect cazul.

Dan Antonescu, expert criminolog: I-a spus celei care îl însoțea ”vrei să-ți arăt cum fac eu rost de suta aia de dolari ca să te plătesc că te culci cu mine?” și a să ajuns să-i împuște pe oamneii ăia nevinovați, el jefuind o casă de schimb valutar. Asta e concepția lui despre viață și nu neapărat că a trăit într-o familie cu probleme. Nu!. Toți cei din jrul lui au fost aomeni normali:

Passaris are și 4 condamnări în Grecia, unde a reușit o evadare spectaculoasă omorând doi polițiști. Astfel de cazuri sunt folosite pentru studii.

Statistici sumbre

Specialiști din Academia Română caută răspunsuri la două întrebări: ce-l transformă pe un om în criminal și dacă e suficientă cauza imediată pentru a împinge o persoană să ucidă. Dacă ar fi să luăm în calcul doar cifrele, în România numărul de crime este în scădere. În 2019, la un interval de o zi și jumătate, o persoană era ucisă în țară noastră, iar anul trecut, s-a întâmplat mai rar, la un interval aproape dublu.

Cercetătorii au remarcat un tip de crimă în rândurile românilor plecați temporar la muncă în străinătate.

Dr. Ecaterina Balică, Institutul de Sociologie al Academiei Române: Particularități pe care le întâlnim doar în România, de exemplu 30% dintre omorurile urmate de sinucidere sunt înregistrate în rândurile persoanelor cu statut de emigrant. Asta e o particularitate care nu a mai fost regăsită în alt spațiu european sau noneuroperan. Omorurile urmate de sinucidere nu se regăsesc în statisticile oficiale și nu sunt atât de evidente și trebuie să facem un demers riguros că să ajungem la ele.

A contribuit mult la aceste statistici sumbre și creșterea numărului de consumatori de droguri din România. Surse judiciare vorbesc de îngrijorări legate de evoluții violente observate la cei dispuși să ucidă pentru o doză sau pentru a face rost de bani că să le cumpere.

Cătălin Țone, expert antidrog: În România, în ultimul an au fost 10 persoane ucise de către consumatorii de drogrui. În ultima perioada s-a potențat capacitatea acestor noi substanțe, în sensul că sunt mult mai concentrate, creează acele tendințe de violență în prag de sevraj sau consumatorii fac anumite fixații în general pe membrii familiei.

Polițiști, procurori, cei din sistemul penitenciar și cercetători caută împreună instrumente mai bune de determinare a factorilor de risc ce duc la apariția gestului radical.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite