Kamala Harris: Prea mulţi civili au murit în Gaza. Israelul are dreptul să „atace Hamas”, dar are şi „o responsabilitate importantă”
Vicepreşedintele american Kamala Harris a condamnat pierderile de vieţi omeneşti în urma atacului aerian israelian împotriva unei şcoli din Gaza, de sâmbătă, relatează BBC.
Peste 70 de persoane au fost ucise în clădirea care adăpostea palestinieni strămutaţi, a declarat pentru BBC directorul unui spital.
Harris a declarat că „mult prea mulţi” civili au fost ucişi „încă o dată” şi a reiterat apelurile pentru un acord privind ostaticii şi o încetare a focului.
Un purtător de cuvânt militar israelian a declarat că şcoala al-Taba’een „a servit ca o instalaţie militară activă a Hamas şi a Jihadului Islamic”, ceea ce Hamas a neagat.
Vorbind în cadrul unui eveniment de campanie în Phoenix, Arizona, Harris a declarat că Israelul are dreptul să „atace Hamas”, dar are şi „o responsabilitate importantă” de a evita victimele civile.
Atacul aerian de sâmbătă a fost criticat de puterile occidentale şi regionale, Egiptul afirmând că a arătat că Israelul nu doreşte să ajungă la o încetare a focului sau să pună capăt războiului din Gaza.
Fadl Naeem, şeful spitalului al-Ahli, unde au fost transportate multe dintre victime, a declarat că aproximativ 70 de victime au fost identificate după atac.
Armata israeliană a declarat că a „lovit cu precizie teroriştii Hamas care operează într-un centru de comandă şi control al Hamas încorporat în şcoala al-Taba’een”.
O declaraţie a Forţelor de Apărare ale Israelului (IDF) şi a Agenţiei israeliene de securitate a arătat că „cel puţin 19 terorişti Hamas şi Jihadul Islamic” au fost „eliminaţi” în atac.
Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că „diverse indicii ale serviciilor de informaţii” sugerează o „probabilitate ridicată” ca Ashraf Juda, comandantul Brigăzii de tabere centrale a Jihadului Islamic, să se fi aflat la şcoala din Taba’een în momentul atacului.
El a spus că nu este încă clar dacă acesta a fost ucis în atac.
Purtătorul de cuvânt israelian a declarat că cifrele privind victimele publicate de oficialii Hamas „nu corespund cu informaţiile deţinute de IDF, cu muniţiile precise utilizate şi cu precizia atacului”.
Hamas a descris atacul drept o „crimă oribilă şi o escaladare periculoasă” în „războiul de exterminare al Israelului împotriva poporului palestinian”.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, Sean Savett, a declarat că Hamas a folosit şcolile „ca locaţii pentru a se aduna şi a opera”.
„Dar, de asemenea, am spus în mod repetat şi consecvent că Israelul trebuie să ia măsuri pentru a reduce la minimum vătămarea civililor”, a adăugat el.
Israelul a atacat mai multe astfel de adăposturi în Gaza în ultimele săptămâni.
Potrivit Organizației Națiunilor Unite, 477 din cele 564 de școli din Gaza au fost direct lovite sau avariate până la 6 iulie, iar de atunci mai mult de o duzină au fost vizate.
Școala Al-Taba’een adăpostea peste 1.000 de persoane – după ce a primit recent zeci de persoane strămutate din orașul Beit Hanoun, după ce armata israeliană le-a ordonat să își părăsească locuințele.
Clădirea servea și ca moschee, iar atacul israelian a lovit în timpul rugăciunilor de dimineaţă, au declarat martorii.
“Salvați-ne, salvați-ne”
Jaafar Taha, un elev care locuiește lângă școală, a declarat pentru BBC că sunetul bombardamentului a fost urmat de țipete și zgomot.
“Salvați-ne, salvați-ne”, strigau ei”, a spus el.
„Scena era îngrozitoare. Erau bucăți de corp peste tot și sânge care acoperea pereții”.
Salim Oweis, purtător de cuvânt al agenției ONU pentru copii, Unicef, a declarat pentru BBC că atacul a fost „cu adevărat revoltător”.
„Toate aceste școli sunt într-adevăr pline de civili, copii, mame și familii, care se refugiază în orice spațiu gol, fie că este o școală sau o moschee, orice ar fi, chiar și în curțile spitalelor.”
Această lovitură a atras din nou atenția asupra unei dinamici controversate a războiului din Gaza.