Joe Biden: Eram pregătiți să răspundem mai agresiv dacă Putin ar fi făcut o nouă mișcare

Joe Biden a declarat pentru BBC că presiunea exercitată de administrația Trump asupra Ucrainei de a ceda teritorii Rusiei reprezintă „o formă modernă de conciliere”, într-un interviu exclusiv – primul de când a plecat de la Casa Albă.
Vorbind luni în Delaware, el a spus că președintele rus Vladimir Putin consideră Ucraina parte a Rusiei și că „oricine crede că se va opri” dacă i se cedează un teritoriu într-un acord de pace „pur și simplu se amăgește”.
Biden, care a vorbit în contextul în care națiunile aliate marchează săptămâna aceasta 80 de ani de la Ziua Victoriei în Europa , și-a exprimat îngrijorarea că relațiile dintre SUA și Europa s-ar putea deteriora sub conducerea lui Donald Trump, ceea ce, a spus el, „ar schimba istoria modernă a lumii”.
Într-un interviu amplu acordat programului „Today” de la BBC Radio 4, Biden a fost întrebat despre propriul său bilanț în privința Ucrainei, dar și despre decizia de a renunța la candidatura pentru realegerea din 2024, decizie luată târziu în cursă după o dezbatere ezitantă care a stârnit îngrijorări privind capacitatea sa și a provocat o criză în Partidul Democrat.
Biden s-a retras cu mai puțin de patru luni înainte de alegerile din noiembrie și, când a fost întrebat dacă ar fi trebuit să o facă mai devreme, pentru a lăsa timp alegerii unui succesor, el a spus: „Nu cred că ar fi contat. Ne-am retras într-un moment în care aveam un candidat bun”.
„Totul s-a mișcat atât de repede încât a fost greu să te retragi. Și a fost o decizie grea”, a spus el. „Cred că a fost decizia corectă. A fost doar o decizie dificilă”.
Întrebat despre modul în care administrația actuală tratează aliații SUA, fostul președinte a criticat apelurile lui Trump pentru ca SUA să preia din nou controlul Canalului Panama, să achiziționeze Groenlanda și să transforme Canada în al 51-lea stat.
„Ce naiba se întâmplă aici? Ce președinte vorbește așa? Asta nu e ceea ce suntem noi”, a spus el. „Noi suntem despre libertate, democrație, oportunități – nu despre confiscare”.
În privința Ucrainei, Biden a fost întrebat dacă a oferit suficient sprijin Kievului pentru a câștiga războiul, nu doar pentru a rezista invaziei rusești la scară largă. Pe parcursul celor trei ani de luptă, Casa Albă și-a schimbat poziția privind utilizarea armelor furnizate de SUA și a ridicat unele restricții în timp.
„Le-am oferit tot ce aveau nevoie pentru a-și asigura independența și eram pregătiți să răspundem mai agresiv dacă Putin ar fi făcut o nouă mișcare”, a spus el.
Biden a fost întrebat și despre comentariile administrației Trump, care sugerau că Ucraina trebuie să cedeze o parte din teritoriu pentru a încheia un acord de pace.
Vicepreședintele SUA JD Vance a prezentat recent viziunea americană asupra unui plan de pace în Ucraina, spunând că ar „îngheța liniile teritoriale… aproape de unde sunt astăzi”.
El a spus că Ucraina și Rusia „vor trebui amândouă să renunțe la o parte din teritoriile pe care le dețin în prezent”. Secretarul Apărării, Pete Hegseth, a reiterat acest mesaj, afirmând că revenirea la granițele Ucrainei din 2014 este „nerealistă”.
„Este o formă modernă de conciliere”, a spus Biden luni, făcând referire la politica fostului premier britanic Neville Chamberlain, care în anii 1930 a încercat fără succes să evite un război catastrofal în Europa cedând cererilor lui Adolf Hitler.
El și-a exprimat de asemenea îngrijorarea că „Europa va pierde încrederea în certitudinea și leadershipul Americii”.
Liderii continentului, a adăugat el, „se întreabă: Ei bine, ce fac acum?… Pot conta pe Statele Unite? Vor fi acolo?”.
Trump a spus că se așteaptă ca Rusia să păstreze Peninsula Crimeea, care a fost anexată ilegal de Moscova în 2014, și luna trecută l-a acuzat pe liderul ucrainean Volodimir Zelenski că a subminat negocierile de pace când a respins această sugestie.
Potrivit unor rapoarte, propunerile recente ale SUA pentru o încheiere a ostilităților ar include nu doar recunoașterea oficială de către SUA a Crimeei ca parte a Rusiei, ci și o recunoaștere de facto a controlului rus asupra altor teritorii ocupate din Ucraina. Casa Albă nu a confirmat public aceste detalii.
„Nu am favoriți. Nu vreau să am favoriți. Vreau doar să închei un acord”, a declarat Trump luna trecută, când a fost întrebat despre recunoașterea suveranității ruse asupra Crimeei.
„Da, bineînțeles, [ucrainenii] sunt supărați că au fost invadați”, a spus vicepreședintele Vance pentru Fox News săptămâna trecută. „Dar vom continua să pierdem mii și mii de soldați pentru câțiva kilometri de teritoriu într-o direcție sau alta?”.
Presiunile pentru a ceda teritorii nu vin doar din partea Washingtonului. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat luna trecută pentru BBC că Ucraina ar putea fi nevoită să renunțe temporar la unele teritorii.
Vorbind despre Putin, Biden a spus: „Pur și simplu nu înțeleg cum pot unii să creadă că, dacă permitem unui dictator, unui bandit, să decidă că ia porțiuni importante de pământ care nu-i aparțin, asta îl va mulțumi. Nu înțeleg”.
El a mai spus că se teme că unele țări membre NATO aflate la granița cu Rusia „ar putea ajunge să spună că trebuie să găsim o înțelegere” cu Putin dacă Ucraina cedează în cele din urmă teritorii.
Trump s-a opus constant menținerii nivelului de sprijin militar acordat Ucrainei în timpul mandatului lui Biden, argumentând că obiectivul său final este de a pune capăt vărsării de sânge. El a declarat anterior că Zelenski „l-a jucat pe Biden ca pe o vioară”.
Tensiunile dintre Casa Albă și liderul ucrainean au izbucnit public în februarie, când Trump și Vance l-au criticat pe Zelenski și i-au cerut să arate mai multă recunoștință pentru sprijinul oferit de SUA de-a lungul anilor, într-o întâlnire televizată extraordinară în Biroul Oval.
„Mi s-a părut un comportament sub demnitatea Americii, felul în care a avut loc acea întâlnire”, a spus Biden.