Israelul a început să se retragă din Liban, dar va menţine temporar trupe la frontieră pentru ”a putea continua să ne apărăm locuitorii”

Soldaţi israelieni / Profimedia Images
18 februarie 2025, 06:56

Israelul a început să se retragă luni din unele sate de frontieră din sudul Libanului, potrivit unui responsabil libanez, afirmându-şi în acelaşi timp intenţia de a menţine trupele acolo după noul termen limită stabilit în acordul de încetare a focului, scrie AFP.

„Forţele israeliene au început să se retragă din satele de frontieră, inclusiv Maiss al-Jabal şi Blida, în timp ce armata libaneză avansează„, a declarat pentru AFP acest responsabil libanez, sub protecţia anonimatului.

Intrat în vigoare pe 27 noiembrie, acordul de încetare a focului a fost încheiat după două luni de război deschis între Israel şi mişcarea armată pro-iraniană Hezbollah, în cursul căruia trupele israeliene au ocupat poziţii în sudul Libanului, la frontiera de nord a Israelului.

Potrivit termenilor acordului, Israelul ar fi trebuit să îşi încheie retragerea din sudul Libanului până pe 26 ianuarie, unde urmau să fie desfăşurate doar armata libaneză şi Căştile albastre ale ONU. Hezbollah urma să-şi dezafecteze infrastructura de acolo şi să se retragă la nord de râul Litani, la aproximativ 30 de kilometri de graniţa israeliană.

Dar termenul limită a fost apoi amânat pe 18 februarie.

În ajunul noului termen limită, un purtător de cuvânt al armatei, locotenent-colonelul Nadav Shoshani, a declarat la Ierusalim că trupele vor rămâne în cinci poziţii în sudul Libanului.

„Având în vedere situaţia actuală, vom lăsa temporar un mic număr de soldaţi desfăşuraţi în cinci puncte strategice de-a lungul frontierei libaneze, pentru a putea continua să ne apărăm locuitorii, şi într-un mod în care să ne asigurăm că nu există o ameninţare imediată”, a spus el.

„Este vorba despre o măsură temporară până când forţele armate libaneze vor fi în măsură să aplice pe deplin acordul”, potrivit acestuia.

Înaintea acestui anunţ, preşedintele libanez, Joseph Aoun, fost şef al armatei, a cerut garanţilor acordului de armistiţiu, în special Statele Unite şi Franţa, să exercite presiuni asupra Israelului, spunând că se teme că marţi „nu se va realiza o retragere completă„. 

Preluare: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite