Iohannis, la Bruxelles: Ne propunem să devenim un lider regional în operarea și implementarea energiei nucleare, un hub al lanțului de aprovizionare pentru producția de energie nucleară

21 martie 2024, 11:53 (actualizat 21 martie 2024, 13:15)

„România este hotărâtă să-și dezvolte programul de energie nucleară prin sporirea capacității de producție la scară largă și prin implementarea tehnologiei inovatoare a Reactoarelor Modulare Mici, în colaborare cu Statele Unite ale Americii și alți parteneri cheie. Mai mult decât atât, ne propunem să devenim un lider regional în operarea și implementarea energiei nucleare, în formarea forței de muncă specializate, și un hub al lanțului de aprovizionare pentru producția de energie nucleară” a transmis preşedintele Klaus Iohannis, care participă la Summitul Energiei Nucleare care are loc la Bruxelles.

Summitul Energiei Nucleare, organizat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi de Regatul Belgiei, joi, la Bruxelles, are loc în contextul includerii istorice a energiei nucleare în acordul Conferinţei ONU privind Schimbările Climatice (COP28) de la Dubai din 2023.

„Acest summit are o semnificație profundă, fiind organizat ca urmare a includerii emblematice a energiei nucleare în Evaluarea Globală la COP28 în Dubai. Schimbările climatice reprezintă o provocare globală care necesită acțiune coordonată și măsuri ambițioase. Agenția Internațională pentru Energie Atomică joacă un rol crucial în facilitarea cooperării în vederea creșterii dezvoltării noastre sociale și economice. Cooperarea României cu Agenția va continua în timp ce ne îndreptăm spre un viitor mai durabil și mai sigur din punct de vedere energetic. România este hotărâtă să-și dezvolte programul de energie nucleară prin sporirea capacității de producție la scară largă și prin implementarea tehnologiei inovatoare a Reactoarelor Modulare Mici, în colaborare cu Statele Unite ale Americii și alți parteneri cheie. Mai mult decât atât, ne propunem să devenim un lider regional în operarea și implementarea energiei nucleare, în formarea forței de muncă specializate, și un hub al lanțului de aprovizionare pentru producția de energie nucleară. În dezvoltarea programului național de energie nucleară, suntem dedicați siguranței publicului și mediului, operării instalațiilor noastre în condiții de siguranță și respectării depline a cerințelor de neproliferare asumate” a transmis preşedintele Klaus Iohannis.

În cadrul summitului, liderii vor adopta o declaraţie, prin care se reafirmă angajamentul ferm pentru susţinerea energiei nucleare ca parte a procesului global de limitare a schimbărilor climatice şi pentru crearea de condiţii favorabile sectorului nuclear prin promovarea inovaţiei tehnologice, educarea forţei de muncă şi mai ales lărgirea accesului la finanţare publică şi privată pentru energia nucleară.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă