Inundații de proporții în vestul țării. Localități din Mehedinți și Dolj au fost afectate de ploile torențiale. Sate inundate, trafic întrerupt pe drumuri, trenuri blocate pe trasee

Mai multe sate au fost inundate de apele râurilor care au ieșit din matcă, iar pe două drumuri naționale și două județene, traficul a fost temporar întrerupt. Mai multe trenuri au rămas blocate în zona Balota din cauza precipitaţiilor, iar călătorii au aşteptat şi 10 ore pentru a-şi continua drumul.
În comuna Bălăcița, râul Desnățui, ieșit din matcă, a inundat mai multe gospodării și a intrat în câteva case. O femeie cu un copil de două săptămâni au fost evacuați din locuința inundată și au dormit peste noapte la Primărie. După ruperea de nori, puhoaiele au năvălit în localitate, dar și pe terenurile agricole din comuna Punghina. O mașină în care se aflau două femei și doi copii a fost aproape înghițită de ape.
În satul Drincea, puhoaiele adunate de pe versanți au intrat în mai multe gospodării, au inundat cimitirul și un drum județean. Două localități au fost izolate și culturile de pe zeci de hectare de teren distruse.
Nici localnicii din comuna Florești nu au scăpat. În urma potopului, mai multe gospodării au fost inundate.
Probleme au fost și pe calea ferată. Magistrala București – Timișoara a fost blocată aproximativ zece ore, după ce rețeaua de înaltă tensiune a fost avariată în cinci locuri. Peste două sute de călători au așteptat ore întregi să fie preluați de alte mijloace de transport. Trenul IR 1992 a rămas blocat în zona Balota, la ora 23.30. Abia două ore mai târziu, garnitura a fost tractată în gara Drobeta-Turnu-Severin Mărfuri.
La ora 7.00 dimineața, călătorii au fost preluați de microbuze și autobuze.
Călătorii unui tren privat nu plecaseră însă nici la ora 9.00 dimineața. 90 de persoane se aflau în garnitura care trebuia să ajungă la Constanța.
Reprezentanții CFR au transmis că angajații companiei au lucrat la refacerea rețelei, iar în jurul orei 10.00, traficul a fost reluat.
ACTUALIZARE Precipitațiile au făcut probleme în Suceava și Neamț. A plouat torențial în nordul Moldovei sâmbătă după amiaza. În județul Suceava oamenii au sunat la 112 pentru a cere ajutorul pompierilor. La Stulpicani, Vama, Valea Seacă, dar și în municipiul Vatra Dornei s-a intervenit pentru a evacua apa din gospodării. Și în județul Neamț ploile au provocat inundații. În municipiul Piatra Neamț apa a intrat în mai multe curți și chiar în casele oamenilor. Pompierii au intervenit cu pompe pentru a-i ajuta să-și scoată apa din gospodării. Pericolul nu a trecut încă, meteorologii prognozează că mai pot cădea averse însoțite de descărcări electrice până în această noapte. Vor fi și intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și poate cădea grindina. În intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor fi de 30-40 l/mp și izolat de peste 50 l/mp.
ACTUALIZARE „Toate structurile Ministerului Afacerilor Interne, prin inspectoratele judeţene, sprijină cetăţenii afectaţi de inundaţii. Personalul serviciilor specializate ale MAI şi prefecţii judeţelor afectate sunt în teren şi vor fi mereu la datorie, alături de cetăţeni, în astfel de situaţii critice. Sunt în permanentă legătură cu conducerea operațională a Ministerului Afacerilor Interne, atât pe componenta de situații de urgență, cât și pe cea de ordine publică, care se afla de asemenea în legătură şi cu premierul pentru coordonarea acţiunilor din teren” – a scris ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, pe Facebook.
ACTUALIZARE Autorităţile au evacuat 150 de persoane din comunele Cernăteşti şi Greceşti, alte 25 de persoane din satul Răşnicu Oghian, comuna Cernăteşti, rămânând izolate în urma inundaţiilor din ultimele zile, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj.
„În contextul instituirii avertizărilor privind producerea unor fenomene meteorologice periculoase, situaţia operativă de la nivelului judeţului este următoarea: în localitatea Greceşti se intervine pentru evacuarea apei din trei gospodării, au fost evacuate aproximativ 70 de persoane (la rude şi prieteni). În localitatea Cernăteşti se intervine în satul Răşnicu Oghian (Rasnic) unde 10 gospodării cu 25 persoane sunt izolate. Nu se impune evacuarea acestora. De asemenea, au fost evacuate 59 persoane din comuna Cernăteşti, sat Răşnicu Oghian (Rasnic) la şcoala din sat. La ora 12,00 au fost, de asemenea, evacuate 21 de persoane”, a anunţat, sâmbătă, ISU Dolj.
Potrivit sursei citate, în localitatea Melineşti se intervine pentru evacuarea apei din cinci gospodării, iar în localitatea Pieleşti drumul judeţean 641 este impracticabil pe o porţiune de 200 de metri, în zona kilometrului 44, circulaţia desfăşurându-se pe rute ocolitoare. De asemenea, SVSU Pleniţa intervine pentru evacuarea apei dintr-o gospodărie.
ACTUALIZARE Autorităţile sunt în alertă şi monitorizează situaţia, mai ales că precipitaţiile abundente continuă să facă probleme şi în alte judeţe din Oltenia. Ne spune ce se întâmplă Oana Danciu, de la TVR Craiova: Comuna Grecești din județul Dolj a fost afectată de precipitații. Mai multe curți au fost inundate, pomperii lucrează și la această oră pentru a evacua apa din gospodării. Peste 70 de persoane au fost evacuate. În localitatea apropiată Gropanele, un pod s-a surpat și un sat de 50 de persoane este acum izolat. La Raznic, pârâul a ieșit din matcă și a inundat Drumul Județean 606B pe o porțiune de 3 kilometri, localnicii trebuie să ocolească pentru a ajunge acasă. 60 de persoane au fost evacuate la școala din comună.
ACTUALIZARE În comuna Bălăcița, râul Desnățui, ieșit din matcă, a inundat mai multe gospodării și a intrat în câteva case. O femeie cu un copil de două săptămâni au fost evacuați din locuința inundată și au dormit peste noapte la primărie. După ruperea de nori, puhoaiele au năvălit în localitate, dar și pe terenurile agricole din comuna Punghina. O mașină în care se aflau două femei și doi copii a fost aproape înghițită de ape.
În satul Drincea, puhoaiele adunate de pe versanți au intrat în mai multe gospodării, au inundat cimitirul și un drum județean. Două localități au fost izolate și culturile de pe zeci de hectare de teren, distruse.
Nici localnicii din comuna Florești nu au scăpat. În urma potopului, mai multe gospodării au fost inundate.
Edy Nistoran, șef SVSU Florești: A venit răul Peșteana. În mod normal, vara e sec.
Autoritățile rămân în alertă, deoarece majoritatea râurilor din zonă au debite crescute.
Probleme și pe calea ferată. Magistrala București – Timișoara a fost blocată aproximativ 10 ore, după ce rețeaua de înaltă tensiune a fost avariată în cinci locuri. Peste 200 de călători au așteptat ore întregi să fie preluați de alte mijloace de transport. Trenul IR 1992 a rămas blocat în zona Balota, la ora 23.30. Abia două ore mai târziu, garnitura a fost tractată în gara Drobeta-Turnu-Severin Mărfuri. La ora 7 dimineața, călătorii au fost preluați de microbuze și autobuze. Călătorii unui tren privat nu plecaseră însă nici la ora 9.00 dimineața. 90 de persoane se aflau în garnitura care trebuia să ajungă la Constanța.
Reprezentanții CFR au transmis că angajații companiei au lucrat la refacerea rețelei, iar în jurul orei 10.00, traficul a fost reluat.
–––––––––––––––––––––––––––––––––
Echipele de intervenție au evacuat o femeie cu un copil de 2 săptămâni, surprinși în casă de potop.
Alte două femei s-au aventurat cu mașina pe un drum județean inundat și erau la un pas să fie luate de ape.
Pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din cel puțin 20 de gospodării, iar pe două drumuri naționale și două județene, traficul a fost temporar întrerupt.
Este în continuare cod roșu de ploi extreme în județele Caraş Severin și Mehedinți, dar și în alte zone din Hunedoara și Gorj.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, convocat aseară de premierul Marcel Ciolacu, a aprobat acordarea unor produse alimentare şi apă pentru locuitorii afectaţi de inundaţiile din localitatea Ighiu, judeţul Alba.
Pe râurile din bazinele hidrografice ale județului Caraș-Severin este cod roșu de scurgeri importante pe versanţi.