Inteligența artificială în serviciile publice. România și Croația, singurele state membre UE din Europa de Est care încă nu au strategii naționale privind AI

În 2023, inteligența artificială a fost mai mult ca niciodată pe prima pagină a ziarelor. Toată lumea vrea să știe cum AI va schimba lumea. O altă întrebare este dacă statele și instituțiile lor vor folosi inteligența artificială pentru a-i ajuta pe cetățeni. Un raport Oxford, citat de economedia.ro, arată că Guvernele nu doar că depun eforturi pentru a reglementa AI și a încuraja inovarea în acest domeniu, ci și pentru a integra această tehnologie în serviciile publice.
Coreea de Sud de exemplu folosește AI pentru a îmbunătăți operațiunile guvernamentale prin intermediul platformei digitale guvernamentale, iar Serviciul Național de Sănătate din Regatul Unit sprijină cercetarea și inovarea de noi tehnologii pentru sănătate și asistență Socială.
Vă întrebați cum a evoluat acest sector la nivelul Guvernelor din întreagă lume? Dacă ne uităm pe cifre, avem cu 10 țări în plus în raportul din acest an, față de 2022. Nu e așa simplu pentru că studiul urmărește 39 de indicatori, care alcătuiesc trei piloni importanți..
Pe primul loc se află Statele Unite ale Americii, iar pe locul 2 la acest capitol se afla Singapore. Topul este completat de Marea Britanie și locul 4 este ocupat de o țară din Uniunea Europeană. În acest clasament cu primele 10 țări din lume, blocul comunitar european are în total 4 poziții: pe lângă Olanda, mai sunt Franța, Germania și Olanda. Haideți să vedem cum arată și regiunea noastră.
Scorul mediu al țărilor din Europa de Est este de 54,67 și ocupam locul 3 la nivel mondial, după America de Nord și Europa de Vest. Europa de Est se află în urma Europei de Vest cu 12,05 puncte, ceea ce înseamnă clar că există un decalaj între noi și Occident.
Cel mai bun scor pentru regiunea noastră, Europa de Est, l-a scos Estonia, care ocupă poziția a 17-a la nivel mondial. După estoni sunt cehii, apoi lituanienii și polonezii. La coada clasamentului se află Albania, Moldova, Belarus și Bosnia și Herțegovina. România este pe locul 13 în Europa de Est, după Bulgaria, Serbia și chiar Ucraina, iar după noi se afla Croația și Muntenegru. Dacă ne uităm la clasamentul general, țara noastră se află pe locul 64.
Va întrebați cum de Estonia este așa ancorată la capitolul AI? Ei bine, estonienii contribuie mult la standardele globale pentru digitalizarea infrastructurii sectorului public prin susținerea GovStack, o comunitate open-sorce care oferă tehnologie, specificații tehnice și sprijin de implementare pentru serviciile digitale guvernamentale. Mica țară baltică folosește inovațiile politice pentru a sprijini integrarea inteligenței artificiale în sistemele de guvernare din regiunea Europei de Est și nu numai.
Să speram că banii europeni ne vor ajuta și pe noi să avansăm, însă nu trebuie să uităm că acest studiu spune că țara noastră și Croația sunt singurele state membre UE din Europa de Est care încă nu au strategii naționale privind AI.