Înșelăciuni cu vânzări de mașini, pe Internet. Liderul grupării are un trecut infracţional bogat
Poliţiştii bucureşteni au anihilat o reţea specializată în înşelăciuni, care a făcut zeci de victime. Schema era simplă. Pe internet erau postate anunţuri de vânzare a unor autoturisme și utilaje care aparţineau altor vânzători. Iar clienţii, atraşi de oferte, plăteau bani în avans fără să ştie că de fapt erau păcăliţi cu ajutorul unor poze. Liderul grupării are un trecut infracţional bogat, cu o activitate ilegală de aproape 20 de ani.
44 de persoane înșelate și 535.000 de lei prejudiciu. Sunt date din dosarul de înșelăciune, cu ramificații în țară și în străinătate, deschis de ofițerii de la investigații criminale din Capitală.
Cătălina Toma, purtător de cuvânt al Poliţiei Capitalei: “În perioada ianuarie 2024 până în prezent, bănuiții, prin folosirea de nume, calități mincinoase și mijloace frauduloase, ar fi postat pe diferite platforme online de profil mai multe anunțuri de vânzare a unor autoturisme, în numele unei firme de insolvență și folosind diferite înscrisuri și fotografii ale autoturismelor ce urmau a fi vândute”.
Surse judicire spun că suspecții au fraudat site-ul și anunțurile unei societăți legale de practicieni în insolvență care valorifica bunurile firmelor aflate în faliment.
„Publicațiile noastre de vânzare au fost falsificate de escroci fiind modificate datele de contact bancare și cele de vânzare a bunurilor, respectiv din licitații publice acestea au fost prezentate ca vânzări directe. Cel mai important, bunurile menționate în publicațiile noastre oficiale au fost înlocuite cu mașini și utilaje preluate de pe site-urile diverșilor dealeri”, a precizat reprezentantul unei societăţi de insolvenţe..
Ofertele indicau prețuri mai mici decât cele de piață. Așa că s-au găsit repede și cumpărători. Printre aceștia și reprezentantul unei organizații neguvernamentale, care în toamna anului trecut care dorea un autovehicul destinat deplasărilor în mediul rural pentru servicii de îngrijire la domiciliu. Și, fară să-și dea seama că are de-a face cu infractori, a achitat un avans consistent pentru o poză.
“Cel mai mult a contat că s-au prezentat impecabil, adică niște escroci care au pus pe cineva în față care a fost impecabil.Am plătit integral cât aveam de plată. A fost vorba de vreo 8.000 și ceva de euro. După ce m-am dus să fac punerea în posesie mi-am cam dat seama am luat țeapă pentru că numărul de telefon era deja blocat”, a povestit una dintre victime pentru TVR Info.
Victima a virat banii într-unul dintre conturile create de membrii grupării. Numele acestora nu apăreau în documentele bancare, fiind folosite diverse persoane pentru deschiderea conturilor, spun polițiștii.
Cei folosiți pentru deschiderea conturilor bancare erau din două categorii. Fie erau consumatori de droguri, fie persoane cu o mare nevoie de bani. În schimbul contribuției lor primeau sume cuprinse între 200 și 500 de lei.
Cine mai aducea un prieten dornic să câștige niște bani primea un bonus de 100 sau 200 de lei. Una dintre aceste persoane a deschis un cont în Germania, țara în care muncise până recent așa că acum este anchetată și de autoritățile germane.
23 de percheziții au avut loc în acest caz. Liderul grupării nu a fost prins, fiind în afara țării. Bărbatul este judecat în prezent în Prahova pentru același tip de infracțiuni cu peste 60 de victime. A apărut pe radarul poliției la sfârșitul anilor 2000 când se ocupa, spun surse judiciare, cu furtul mașinilor în Vâlcea. În țară avea patru oameni de încredere, trei dintre ei fiind arestați preventiv. Al patrulea a decedat în urmă cu aproximativ două săptămâni.