Iniţiativa Chinei pentru pace în Ucraina primită cu scepticism de SUA, NATO și UE. Zelenski vrea o întâlnire cu Xi Jinping. Documentul chinez, primit favorabil de Moscova

Iniţiativa în 12 puncte prezentată de China a fost primită cu reacţii rezervate de liderii mai multor țări, în timp ce ONU a descris-o drept o „contribuţie importantă”, salutând în special apelul de a nu se recurge la armele nucleare.
NATO şi UE reacţionează rezervat la propunerea chineză de încetare a focului în Ucraina
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a reacţionat rezervat la propunerea chineză de încetare a focului în Ucraina, spunând că Beijingul nu are prea multă credibilitate ca mediator.
„China nu are prea multă credibilitate pentru că ei nu au fost în stare să condamne invazia ilegală a Ucrainei”, a declarat el reporterilor la Tallinn (Estonia), adăugând că Beijingul a semnat un acord cu preşedintele rus Vladimir Putin cu doar câteva zile înainte de invazie.
La rândul ei, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a considerat că China nu a venit cu un plan de pace, ci cu nişte principii.
„Trebuie să le vedem într-un anumit context şi acesta este contextul pe care China şi l-a asumat deja, alegând de partea cui este, prin semnarea, de exemplu, a unei prietenii nelimitate (cu Rusia) chiar înainte de invazie”, a notat ea. „Aşa că ne vom uita la principii, desigur, dar o vom face în contextul în care China s-a poziţionat deja de o parte”, a adăugat ea.
Ministrul german al apărării privește cu scepticism iniţiativa Chinei
„Când aud informaţii – şi nu ştiu dacă ele sunt adevărate – potrivit cărora China ar intenţiona să furnizeze drone-kamikaze Rusiei, în timp ce prezintă în acelaşi timp un ‘plan de pace’, atunci eu sugerez să judecăm China după acţiunile sale, nu după vorbe”, a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius, la postul public de radio Deutchlandfunk
În ediţia sa de vineri, săptămânalul german Der Spiegel informa că Beijingul preconizează să înceapă o producţie la scară mare de drone de atac ‘kamikaze’ în contul armatei ruse în vederea unei posibile utilizări a acestora în Ucraina.
Potrivit lui Boris Pistorius, Kievul este cel care trebuie să decidă când şi în ce condiţii să înceapă negocieri cu Moscova şi acelaşi lucru este valabil pentru orice decizie asupra eliberării Peninsulei Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.
„Da, Crimeea este teritoriu ucrainean şi de aceea el trebuie restituit” (de Rusia Ucrainei), a declarat ministrul german al apărării. „Însă, din nou: aceasta nu este o decizie care ţine de noi”, a subliniat ministrul german.
Joe Biden respinge iniţiativa Chinei pentru pace în Ucraina
SUA au acuzat la rândul lor în această săptămână China că are în vedere să furnizeze arme Rusiei pentru a-i sprijini ofensiva în Ucraina, ceea ce Beijingul dezminte. Preşedintele american Joe Biden a respins iniţiativa Chinei pentru negocierea şi încheierea unui acord de pace între Rusia şi Ucraina, a dat el clar de înţeles într-un interviu acordat vineri postului ABC, citat de CNN.
„Dacă (preşedintele rus Vladimir) Putin îl aplaudă, atunci cum poate el să fie bun ?”, a spus Biden despre planul chinez. „Nu glumesc. Sunt doar extrem de sincer”, a clarificat el. „Nu am văzut în acest plan nimic care să indice că există acolo ceva care să fie benefic pentru oricine în afară de Rusia dacă planul chinez este urmat”, şi-a motivat poziţia liderul de la Casa Albă.
„Ideea că China ar urma să negocieze deznodământul unui război care este un război total injust pentru Ucraina pur şi simplu nu este raţională”, mai crede Biden.
Macron anunță că va merge în China
Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat că se va deplasa în China ‘la începutul lui aprilie’. Macron a chemat Beijingul ‘să ne ajute să facem presiuni asupra Rusiei’ pentru ‘a stopa agresiunea’ şi ‘a construi pacea’.
La o zi după publicarea de către China a unui document care cheamă la negocieri de pace şi o ‘soluţie politică’, preşedintele francez a afirmat că pacea nu este ‘posibilă decât dacă ea trece printr-o oprire a agresiunii ruse, o retragere a trupelor şi o respectare a suveranităţii teritoriale şi a poporului ucrainean’.
Ucraina vede favorabil unele părţi ale propunerii de pace chineze
Zelenski a atras atenţia că orice plan de pace care nu include o retragere totală a trupelor ruse din Ucraina este inacceptabil pentru Kiev. Or, iniţiativa Chinei, nu este un plan de pace propriu-zis, ci doar enumeră 12 principii de acţiune și nu include retragerea trupelor ruse din Ucraina.
El a apreciat în continuare drept promiţător faptul că China doreşte să se implice în medierea unei păci între Ucraina şi Rusia, dar a atras atenţia că orice plan de pace care nu include o retragere totală a trupelor ruse din Ucraina este inacceptabilă pentru Kiev, şi şi-a manifestat intenţia să se întâlnească cu preşedintele chinez Xi Jinping.
„Am intenţia să mă întâlnesc cu Xi Jinping. Aceasta va fi important pentru securitatea mondială. China respectă integritatea teritorială şi trebuie să facă totul pentru ca Rusia să părăsească teritoriul Ucrainei”, a mai declarat Zelenski.
Rusia se declară deschisă la discuţii
Iniţiativa chineză a fost primită favorabil de Moscova, conform unei declaraţii transmise vineri prin Ministerul său de Externe, care îşi reafirmă disponibilitatea pentru dialog, însă în condiţiile recunoaşterii „noilor realităţi teritoriale” din Ucraina (referire la anexarea peninsulei Crimeea în 2014 şi de asemenea la anexarea, pe hârtie, a patru provincii ucrainene pe care armata rusă le controlează parţial), revenirii acestei ţări la „statutul de ţară nealiniată” blocurilor militare, „încetării transferului către Ucraina de armament occidental şi mercenari”, în general „eliminării tuturor ameninţărilor care pleacă de pe teritoriul” său la adresa Rusiei, notează Agerpres.
Kremlinul a declarat în repetate rânduri că este deschis negocierilor de pace cu Ucraina, dar că nu vede nicio dorinţă din partea Kievului de a face acelaşi lucru şi a acuzat Ucraina că s-a retras de la negocieri, după ultimele tratative desfăşurate în martie anul trecut, pentru că aşa i-ar fi cerut Washingtonul.
Propunerea Chinei
Guvernul chinez a cerut Rusiei şi Ucrainei să reia dialogul şi a respins orice recurgere la arme nucleare, într-un document în 12 puncte publicat vineri, la un an de la începerea războiului. Intitulat „Poziţia Chinei cu privire la soluţionarea politică a crizei ucrainene”, documentul a fost publicat vineri dimineaţă pe site-ul ministerului chinez.
Propunerea Chinei pentru Ucraina, care nu este un plan de pace propriu-zis, ci doar enumeră 12 principii de acţiune, printre care încetarea focului, reluarea negocierilor de pace, formarea unei arhitecturi de securitate echilibrate, respectarea suveranităţii, respingerea recurgerii la arme nucleare, etc., nu include retragerea trupelor ruse din Ucraina. În schimb, Beijingul adoptă o poziţie clară împotriva oricărei recurgeri la arme nucleare, în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin a prezentat această ameninţare.”Armele nucleare nu trebuie folosite şi un război nuclear nu trebuie purtat. Trebuie să ne opunem ameninţării sau recurgerii la armele nucleare”, se arată în document.