Începutul anului școlar, tot mai aproape. Unități de învățământ cu toalete în curte. Pe ultima sută de metri se caută soluții
La 40 de km de Miercurea Ciuc, grădinița din satul Cinod este singura unitate de învățământ din județul Harghita care mai are toaleta în curte. Acolo sunt înscriși 13 copii. Unii dintre ei vin și din localitatea învecinată, Eghersec. Conducerea școlii de care aparține grădinița spune că nu se pot face investiții în acea clădire, dar are planuri pentru viitor.
ILONA TĂTAR – director, Şcoala gimnazială „Marton Ferencz” din Brancu: Grupul sanitar se află în curtea grădiniței pentru că locația în care funcționează este închiriată. Urmează să construim o clădire nouă, în care vor funcționa atât grădinița, cât și clasele primare și gimnaziale.
Localnicii par resemnați.
Probleme vechi și la Brașov. Pentru al treilea an consecutiv, sute de elevi de la Colegiul tehnic „Maria Baiulescu” vor începe școala în sălile de clasă ale altor unități de învățământ din oraș. Colegiul dispune de două corpuri de clădire care necesită consolidări, reabilitări și reparații.
SORIN TOARCEA – purtător de cuvânt, Primăria Braşov: Ferestrele au fost înlocuite în totalitate. Am schimbat toate pardoselile, sperăm ca până la sfârșitul acestei toamne să finalizăm lucrările.
În Timiş, peste 50 de unităţi de învăţământ îşi vor începe activitatea fără autorizația de securitate la incendiu. Există situaţii în care clădirile nu pot obţine autorizațiile decât după lucrări ample de reabilitare. La Școala Generală 30 din Timișoara se lucrează la două corpuri noi de clădire. Șantierul nu se va închide până la începerea anului școlar.
MIHAELA ŞORA – director, Şcoala generală nr.30, Timişoara: Pentru corpul de clădire D dăm noi ca termen – fie 5 octombrie, Ziua Educației, fie, cel târziu, decembrie.
Lipsa cadrelor didactice este o altă problemă cu care se confruntă unităţile de învăţământ din județul Timiș. Sunt peste 450 de posturi neocupate atât în sate cât și la oraşe. În unele cazuri situația a fost rezolvată prin comasarea normelor sau angajarea unor cadre didactice necalificate.
În comuna nemțeană Răucești pregătirea pentru începerea noului an școlar a început de la mijlocul verii. La Școala Gimnazială nr 2, clădirea este aproape gata pentru a primi elevii. Dar conducerea vrea condiții și mai bune pentru copii, așa că așteaptă fonduri guvernamentale.
TRAIAN ANTON – director, Şcoala Gimnazială Răuceşti: Clădirea necesită investiții majore, însă este prinsă într-un proiect PNRR și va întra într-un proiect de eficientizare energetică.
La câțiva kilometri distanță, în satul Oglinzi, copiii vor veni la grădiniță și la clasa pregătitoare într-o clădire nouă, finalizată anul trecut și modernizată. Fiecare clasă are grup sanitar propriu, iar dotările tehnice sunt de ultimă generație.
La nivel național, peste 100 de unități de învățământ au încă toalete în curte.