Incendiul din turnul Grenfell din Londra: toate cele 72 de decese din 2017 puteau fi evitate. Concluziile raportului

Raportul anchetei privind incendiul din 2017 din blocul-turn Grenfell din Londra arată că tragedia a fost rezultatul unor „decenii de eşecuri” / Profimedia Images
4 septembrie 2024, 19:58

Raportul anchetei privind incendiul din 2017 din blocul-turn Grenfell din Londra arată că tragedia a fost rezultatul unor „decenii de eşecuri”, iar toate cele 72 de decese puteau fi evitate, transmite AFP.

Fostul judecător Martin Moore-Bick şi-a publicat miercuri concluziile despre cel mai grav incendiu dintr-o clădire rezidenţială din Regatul Unit din epoca postbelică: în 14 iunie 2017, flăcările s-au propagat în mai puţin de o jumătate de oră la toate cele 24 de etaje ocupate de familii în general sărace.

Premierul Keir Starmer a promis că guvernul va lua măsuri pentru ca o catastrofă precum cea din vestul Londrei „să nu se mai întâmple niciodată”.

Raportul arată că guvernele britanice succesive şi alte organisme răspunzătoare de domeniul construcţiilor nu şi-au îndeplinit obligaţiile, însă subliniază şi „necinstea sistematică” a unor producători de materiale de construcţii, care au adoptat „strategii intenţionate (…) pentru manipularea procesui de testare, deformare datelor şi înşelarea pieţei”.

Şi pompierii din brigada londoneză sunt criticaţi în document; ofiţerii superiori sunt descrişi ca „indulgenţi”. Ei nu au învăţat nimic dintr-un incendiu anterior, din 2009, care ar fi trebuit să reprezinte un semnal de alarmă privind „lacunele capacităţii de a lupta împotriva incendiilor în clădiri foarte înalte”.

Obiectivul anchetei a fost înţelegerea modului în care un incendiu de mică amploare iniţială s-a propagat atât de rapid încât familii întregi să fie înconjurate de flăcări.

Locatarilor care au sunat la numărul de urgenţă li s-a recomandat să rămână în apartamente şi să aştepte ajutoare. Procedura respectivă, criticată de mulţi, a fost între timp revizuită.

Prima fază a anchetei, ale cărei concluzii au fost publicate în octombrie 2019, a arătat că principala cauză a propagării rapide a flăcărilor a fost anvelopa faţadei turnului.

A doua fază, începută în ianuarie 2022, s-a concentrat asupra unor chestiuni tehnice, cum ar fi eficienţa testelor de securitate pentru materialele de construcţii.

Guvernul conservator aflat la putere la Londra în 2022 a promis atunci că dezvoltatorii imobiliari vor fi obligaţi să contribuie mai mult la costul eliminării materialelor necorespunzătoare.

Mulţi locatari ai unor clădiri la ale căror faţade s-au folosit materiale similare cu cele de la turnul Grenfell trăiesc şi acum cu teama unei noi tragedii. La sfârşitul lui august, în Dagenham, în estul Londrei, peste 80 de locatari au fost evacuaţi noaptea din cauza fumului şi a flăcărilor dintr-un imobil unde lucrările de eliminare a materialelor ‘neconforme’ erau parţial efectuate.

Comisarul pentru incendii din Londra, Andy Roe, afirmă că în oraş mai sunt încă 1300 de clădiri unde sunt necesare lucrări de „reabilitare”.

În ceea ce priveşte eventualele procese penale pentru incendiul din turnul Grenfell, poliţia londoneză a anunţat deja că nu îşi va putea prezenta raportul mai devreme de sfârşitul lui 2025, după care procurorii vor mai avea nevoie de încă un an pentru a decide dacă vor formula acuzaţii.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite