Incendii aduse sub control în Turcia. Autorităţile se tem pentru săptămâna viitoare

Incendiile de vegetaţie din provinciile turce Izmir (vest) şi Hatay (sud) au fost aduse sub control, marţi seară,, a declarat ministrul turc al Agriculturii şi Silviculturii, avertizând asupra unor condiţii meteorologice „extreme” pe tot parcursul verii, transmite AFP.
Într-o informare asupra situaţiei, marţi seară, ministrul Ibrahim Yumakli a dat asigurări că principalele incendii din provincia Izmir, pe coasta Mării Egee, care au făcut ravagii începând de duminică seara, „au fost parţial aduse sub control”.
„Eforturile de răcire vor continua pe tot parcursul nopţii şi în zilele următoare”, a spus el.
De asemenea, „nu sunt preconizate dificultăţi deosebite în Hatay şi Antakya”, din sud, care au fost devastate de un cutremur violent în 2023.
Cu toate acestea, „sunt prognozate condiţii de căldură extremă pentru această săptămână, ceea ce ne obligă să rămânem în alertă până pe 15 octombrie”, a avertizat ministrul, solicitând „prudenţă şi vigilenţă”.
„Începând de mâine (miercuri, n.r.), vânturi puternice ne aşteaptă în mare parte din Marmara, Marea Egee şi Marea Mediterană. Temperaturile vor creşte semnificativ”, a avertizat Yumakli, în contextul în care mediile sezoniere sunt în jur de 31 de grade Celsius până la 35 de grade Celsius.
Şase incendii au rămas active pe tot parcursul zilei de marţi, alimentate de vânturi puternice, în special în sud. Un număr de „342 de incendii forestiere au izbucnit începând de vineri”.
„Nu aprindeţi, în niciun caz, focuri deschise. Nu aruncaţi în aer liber sau în zone deschise niciun material care ar putea provoca un incendiu. În special, nu lăsaţi materiale care s-ar putea aprinde rapid în lumina directă a soarelui”, a avertizat ministrul.
Un total de 50.000 de persoane, inclusiv 42.000 în jurul Izmirului şi peste 5.000 în Hatay, au necesitat evacuare, luni, iar sute de case au fost distruse în toată ţara, potrivit autorităţii turce pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă, AFAD.
Turcia, ferită de valurile de caniculă care afectează sudul Europei, se confruntă cu secete recurente din cauza schimbărilor climatice.
sursa Agerpres