„Harap Alb, un bărbat mult dorit”. Colecție de perle la Bacalaureat
Dacă ar exista o colecţie de perle de la Bacalaureat, aceasta s-ar îmbogăţi an de an. Iata unele proaspete, de la proba la Limba şi Literatura Română de marţi.
„Coborârea în fântână are rolul de a-l face pe Harap Alb din băiatul imatur, un bărbat mult dorit”.
„Ana era o fire blândă şi a fost o victimă a tuturor bărbaţilor din nuvelă. Dar soţul i-a pus capac. (…) Ea n-a avut noroc la Moara cu Noroc”.
Pe list[ sunt exprimări nepotrivite, confuzia personajelor, definiţii necunoscute și incapacitatea de a detecta răspunsurile corecte în textul dat.
„Basmul cult, un curent literar fabulos.”
„Ion Creangă a făcut parte din Clubul Junimea.”
„Momentul zilei este octombrie.”
Florina Rogalski, profesoară de Limba Română, Şcoala Centrală, Bucureşti: Ei nu citesc şi mai ales nu recitesc. Sau citesc şi nu înţeleg şi atunci ajungem la analfabetismul funcţional, care este foarte răspândit. Iar atunci când profesorii le explică la clasă, sigur cu excepţiile de rigoare, mulţi nu se uită la profesor, ei au sub bancă telefonul mobil pe care îl consultă non-stop.
Şi la a doua probă a examenului de bacalaureat, cea la Matematică sau Istorie, subiectele s-au scurs pe internet. Se fac verificări la un centru de examen din Teleorman, după ce pe reţelele de socializare au apărut poze cu subiectele de la Matematică.
Pentru mulţi elevi subiectele au fost accesibile:
Nu se putea un bac mai uşor la Istorie, a picat fix ce mă aşteptam să pice, Statul român modern şi puţin din Primul Război Mondial.
9,9, 9,95 sau 10, una din trei. (Niciun subiect de acolo nu ţi-a pus probleme?) Nu, absolut niciunul. (Dă-ne nişte exemple, ce subiecte au fost). Polinom, bijectivitatea şi aria care a fost o arie simplă.
(La ce îţi foloseşte ţie în viaţă Matematica?) Sincer? Deocamdată la nimic.
Păi dacă pe dvs. v-a oprit vreodată cineva pe stradă şi v-a întrebat de vreo limită sau ceva, să-mi răspundeţi dvs.
Profesorii de Limba Română şi cei de Matematică atrag atenţia că subiectele de la examenele naţionale au o structură greşită.
Andrei Alexandrescu, profesor de Matematică: Ele sunt şablon, de cele mai multe ori copiii învaţă şabloane. Este un lucru cu care ne luptăm. Ar trebui ca Matematica să fie mai ancorată în realitate, ar trebui ca problemele să aibă un caracter aplicativ.
La final de liceu, elevii prind curaj şi spun ce reproşuri au la adresa sistemului de învăţământ:
Mi se pare că unii profesori nu sunt neapărat pregătiţi şi ar trebui să gândească mai mult cum să predea cât să înțelegem.
Am vrea o predare mai activă, mai multe discuţii cu copiii, nu doar să se predea dintr-o carte şi atât.
Vineri urmează proba la alegere a profilului, iar lunea viitoare proba la Limba Maternă. Pe 20 iunie vor fi afişate primele rezultate.
Anul trecut, 22% dintre elevii care au susţinut Bacalaureatul nu au promovat.