Guvernul va relua finanțarea programului de fertilizare în vitro. Cei ce își doresc să devină părinți pot depune dosarele din aprilie
În ţara în care natalitatea s-a prăbuşit în ultimele trei decenii, România nu are încă aprobat bugetul de anul acesta pentru singurul program de stimulare a creşterii demografice. În tot acest timp, cuplurile care se confruntă cu infertilitatea fac eforturi financiare ca să îşi plătească tratmentele de care au nevoie ca să devină părinţi. Oficialii dau asigurări că, săptămâna viitoare, Executivul va aloca bani pentru programul de fertilizare în vitro, iar din luna aprilie pot fi depuse şi primele dosare.
Valentina împreună cu soţul ei aşteaptă, de 18 ani, un miracol: să devină părinţi. A pierdut până acum trei sarcini, însă nu renunţă. Anul trecut a făcut şi o fertilizare în vitro cu ajutor financiar de la stat, însă procedura nu a fost una cu succes. Acum, a luat-o de la capăt. Şi cum bugetul pentru programul de fertilizare în vitro nu a fost aprobat nici acum, îşi va folosi toate economiile.
Valentina Luca, pacientă: Strânsesem nişte bănuţi să ne luăm o maşină şi atunci am apelat la economiile puse deoparte. Am spus că e bună şi asta pe care o avem.
Cele mai multe cupluri de la noi din ţară care se confruntă cu infertilitatea nu au însă economii. Speranţa de a deveni părinţi și-o pun pun în programul de fertilizare în vitro pentru care nu fost alocați încă bani anul acesta.
Autorităţile dau asigurări că programul va fi reluat în luna aprilie
Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse: Aşteptăm să fie adoptată ordonanţa de urgenţă prin care vom beneficia de sprijin financiar pentru continuarea acestui program. Îmi doresc foarte mult să beneficiem de un număr dublu faţă de anul trecut, respectiv de la 10.000 de proceduri finanţate să urcăm la 20.000.
1 Cuplu din 5 se confruntă cu infertilitatea
Pentru cuplurile infertilie timpul este cel mai mare inamic.
Andreas Vythoulkas, medic ginecolog: Femeile care ajung aproape de 40 de ani fiecare lună este importantă. Este, într-adevăr, păcat când ştii că ai o problemă medicală şi să ştii că există soluţii, există tratamentul şi să ştii că din motive financiare nu poţi să rezolvi problema respectivă şi să ai un copil.
CITEȘTE ȘI: STUDIU 150.000 de cupluri luptă cu infertilitatea, în România. 2022, anul cu cei mai puțini copii născuți
Nicole Brunel, preşedinte Asociaţia SOS Infertilitatea: Mai există şi la Ministerul Sănătăţii un subprogram de fertilizare în vitro şi pe acela ne dorim să îl îmbunătăţim. Ne vom adresa Ministerului Sănătăţii pentru modificarea lui, a criteriilor de acces în acel subprogram şi pentru o finanţare, pentru că acel program este complet subfinanţat. Practic nici nu există. E doar pe hârtie.
Programul FIV ar putea fi reluat din aprilie
Este singura strategie pe care România o are ca să întinerească o populație tot mai îmbătrânită. Anul trecut, în România s-au născut cei mai puțini copii de când se fac măsurători statistice. Comparativ cu 1990, când se năşteau mai bine de 314.000 de copii, în prezent rata natalităţii este sub jumătate. Anul trecut s-au născut un pic peste 155.000 de copii.
Sociologii spun că scăderea natalităţii este un fenomen răspândit la nivel global, care deja pune presiune pe piaţa muncii şi pe sistemul de pensii, iar importul de forţă de muncă din ţările asiatice pare să fie singura soluţie.