Guvernul îngheață temporar tarifele pentru poliţele RCA. Plafonarea se face la nivelul lunii februarie 2023. Premierul a cerut ASF să vină cu modificări legislative care să asigure evitarea unor astfel de derapaje

5 aprilie 2023, 07:05

Şoferii români pot să răsufle uşuraţi cel puţin pentru următoarele 6 luni. Nu vor plăti polițe RCA mai scumpe, ca urmare a eliminării din piaţă a celui mai mare jucător, acuzat de nereguli şi ilegalitaţi. Executivul a decis plafonarea tarifelor la nivelul celor de acum două luni.

Nicolae Ciucă, premierul României: „Am condiţionat această hotarâre de Guvern de elaborarea în cele 6 luni a modificărilor legislative care să asigure evitarea unor astfel de derapaje. Este cea de-a treia societate care intra în faliment în piața asigurărilor. Consider că este absolut inacceptabil să continuăm să ne jucam cu aceste dezechilibre produse de o companie.”

Reprezentanţii Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România spun că această plafonare va produce şi mai multe dezechilibre.

Mădălin Roșu, președinte Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România: „În ultima perioadă asistăm la nişte costuri incredibil de mari, costuri care se reflectă în prima. Ne-am tot pus întrebarea de ce întotdeauna se vorbeşte de preţ şi nu se vorbeşte de cauza care generează preţul şi anume despăgubirile, frecvenţa accidentelor. Noi credem că acolo este locul unde ar trebui lucrat.”

În ultimele două luni, tariful de referinţă al poliţelor RCA a crescut în medie cu 12 procente. Sunt şi şoferi în cazul cărora asigurările auto obligatorii s-au scumpit cu mai bine de 60%. Este cazul şoferilor care 30 de ani sau până în 30 de ani şi conduc o maşina care are un motor cu o capacitate cilindrică mai mare de 2.500 de cmc.

Şoferii consideră o veste bună faptul că statul a decis plafonarea tarifelor.

Reprezentanții ASF spun că în perioada următoare vor apărea mai mulți jucători pe piața RCA, iar șoferii vor avea de unde alege polițe RCA la tarife mai bune. În mai, Autoritatea va veni cu o nouă lege RCA care își propune să evite situațiile precum falimentul City Insurance sau retragerea autorizației de funcționare a EUROINS.

––––––––––––––––––-

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, îngheţarea temporară a tarifelor poliţelor RCA. Premierul Nicolae Ciucă a declarat la începutul ședinței de Guvern că a asumat această hotărâre din două motive: pentru a-i proteja pe asigurați și pentru ca ASF să vină cu modificări legislative în cele șase luni, cât timp tarifele vor fi plafonate. Este inacceptabil să continuam să ne jucăm cu aceste dezechilibre produse de o companie sau alta, a subliniat premierul Nicolae Ciucă.

 

 

Săptămâna trecută am amânat decizia pentru că am simțit nevoia să continuăm dialogul și să beneficiem de mai multe date, informații legate de  modul în care această hotărâre va produce efecte. Am avut întâlniri și am condiționat această hotărâre de guvern de elaborarea în cele 6 luni a modificărilor legislative care să asigure evitarea unor astfel de derapaje, a spus Nicolae Ciucă.

Este ce de-a treia societate care intra în faliment pe piața asugurărilor, consider că este inacceptabil să continuam să ne jucăm cu aceste dezechilibre produse de o companie sau alta, motiv pentru care ASF împreună cu Consiliul Concurenței și ceilalți actori din piața sigurărilor trebuie să aibă un dialog onest, transparent și foarte clar vizavi de modificările legislative care trebuie să fie realizate. Eu vă asigur că nu voi accepta ca în interiorul celor șase luni această asumare să nu fie dusă la bun sfâșit, a declarat premierul la începutul ședinței de Guvern.

Premierul a adăugat că a asumat această hotărâre din două motive: pentru a-i proteja pe asigurați și pentru ca  ASF să vină cu modificări legislative.

În completare, reprezentantul ASF la şedinţa de Guvern a prezentat detalii privind modificările aduse prin proiectul de hotărâre referitor la poliţele RCA.

„După cum ştiţi de săptămâna trecută, principalele elemente ale acestei hotărâri de Guvern se referă la modul de vânzare efectivă a poliţelor RCA pentru următoarele 6 luni. Aceste tarife calculate şi ofertate în piaţă de către asigurători vor fi cele de la sfârşitul lunii februarie 2023. De asemenea, se vor plafona şi comisioanele de distribuţie ale brokerilor la nivelul de 8% din prima netă, iar toţi asigurătorii vor calcula şi vor oferta aceste tarife la nivelul de B0, baza de la care se porneşte orice calcul, care, ulterior, va fi bonusat sau malusat în funcţie de istoricul de daune şi de comportamentul acestora în anii anteriori. Acest lucru, în urma discuţiilor cu asociaţiile de transportatori, se va aplica şi BAR-ului, BAR-ul este Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România. (…) Esenţa juridică a acestei hotărâri constă în Legea Consiliului Concurenţei, care ne permite să facem aceste ajustări sau intervenţii în ajustări pe piaţă”, a declarat reprezentantul ASF.

Măsura va fi decisă prin aprobarea proiectului de hotărâre privind stabilirea tarifelor de primă maxime şi a altor măsuri aplicabile de către societăţile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie.

Potrivit notei de fundamentare, prin proiect se propune „îngheţarea temporară, pentru 6 luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA pentru contractele RCA încheiate ulterior datei intrării în vigoare a prezentului act normativ la nivelul tarifelor de primă proprii calculate şi practicate de către aceştia la data de 28 februarie 2023, tarife care au fost practicate anterior publicării tarifelor de referinţă de către ASF în luna martie 2023, astfel fiind asigurată o dispersie a riscurilor la nivelul pieţei de asigurări”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite