Guvernul adoptă luni noile măsuri fiscale. Executivul trebuie să acopere o gaură la buget de 43 de miliarde de lei
Guvernul se reunește luni după prânz în ședință pentru a adopta proiectul de lege prin care sunt introduse măsurile fiscale și pentru reducerea cheltuielilor bugetare.
Imediat, va fi trimisă cererea de asumare a răspunderii în Parlament, iar marți sau miercuri ar putea avea loc ședința comună pentru asumarea răspunderii.
Parlamentarii vor putea depune amendamente. Din acest moment, timp de 3 zile va putea fi inițiată o moţiune de cenzură.
Dacă acest lucru nu se întâmplă, proiectul de lege se consideră adoptat.
Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: „Luni de dimineață, la ora 09.00, voi avea întâlnire din nou cu ministrul Finanțelor, pe tot calupul de legi.”
Proiectul introduce cota de TVA de 5% pentru energia termică, lemnele de foc, manuale, cărți și bilete de teatru. Pentru alimente și medicamente rămâne TVA de 9%, iar cota de 19% se va aplica pentru berea fără alcool și produsele cu un conținut ridicat de zahăr.
Guvernul elimină facilitățile fiscale, astfel că angajații din construcții, industria alimentară și agricultură vor trebui să achite contribuția la sănătate, iar cei din IT impozit pe venit. În aparatul bugetar se vor desființa majoritatea posturilor neocupate.
Marcel Boloș, ministrul Finanţelor Publice: „Am lăsat la latitudinea angajatorului să decidă dacă va da banii pe tichet, cum spunem noi, sau îi va da în numerar, îi va plăti oamenilor în numerar. (…) De ce a fost nevoie de acest impozit minim, cum îi spunem noi în limbaj curent, taxă de 1% pe cifra de afaceri? (…) A fost nevoie pentru că exista o clară necorelare între nivelul cifrei de afaceri și profitul net pe care îl obțineau, mai ales corporațiile transnaționale.„
Companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro și băncile vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri, iar persoanele fizice care dețin imobile mai scumpe de 500.000 de euro și mașini mai scumpe de 75.000 de euro vor plăti un impozit suplimentar.
Adrian Negrescu, analist economic: „Ideea statului de a aduna mai mulți bani din economie cu orice preț va veni ca un bumerang împotriva statului, pentru că va pune, practic, economia pe butuci.„
Guvernul trebuie să acopere o gaură la buget de 43 de miliarde de lei, iar calculele făcute de specialiștii de la Ministerul Finanțelor arată că, după aplicarea noilor măsuri, anul acesta, statul va reduce cheltuielile cu 630 de milioane de lei.