Elevii și părinții susțin greva din învățământ, dar cer să fie găsită o soluție ca examenele să nu fie amânate. Președintele FSE „Spiru Haret”: Solicitările noastre depășesc competențele Ministerului Educației
Sindicatele, reprezentanții elevilor și cei ai părinților discută astăzi la Ministerul Educației
Miruna Croitoru: Elevii ne transmit îngrijorarea lor față de examenele naționale, față de încheierea situației școlare
Susținem profesorii în acest demers, ne dorim ca toate revendicările lor să fie concretizate în legislație și să vorbim într-adevăr despre o reformă în partea de finanțare a educației. Cu toate acestea, elevii ne transmit îngrijorarea lor față de examenele naționale, față de încheierea situației școlare și tocmai de aceea ne vom adresa direct decidenților, Guvernului României, pentru ca aceștia să soluționeze cât mai repede problema pentru ca examenele să nu fie afectate, a spus președinta Consiliului Național al Elevilor (CNE), Miruna Croitoru.
Ea este de părere că nu este vina profesorilor pentru această situație, ci a guvernului pentru că nu dă curs revendicărilor personalului din învățământ.
În același timp, președinta Consiliului Național al Elevilor a transmis că cele mai mari probleme din învățământ sunt cu programele și planurile cadru care au nevoie de modernizare.
Cristache: Cei din societatea civilă care acum spun cu ușurință că nu este nicio problemă și greva trebuie să continue, după o lună de zile, vor mai gândi la fel?
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar, Iulian Cristache, consideră că greva personalului din învăţământ este îndreptăţită, însă ar trebui să fie găsită o soluţie de „compromis” astfel încât examenele naţionale să fie susţinute potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, iar elevii să nu fie afectaţi.
Este adevărat că salariul este umilitor, dar cum rezolvăm acest conflict … Susținem aceste revendicări, dar trebui să ne gândim și la acești copii… Sunt curios cum se vor poziționa cei din societatea civilă care acum spun cu ușurință că nu este nicio problemă și greva trebuie să continue, după o lună de zile, vor mai gândi la fel, se întreabă Iulian Cristache.
Nistor: Solicitările noastre depășesc competențele Ministerului Educației. Este dreptul fiecărui profesor să ia decizia pe care i-o dictează conștiința
Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” a declarat la TVR INFO că întâlnirea de la Ministerul Educației nu are ca scop negocierile. El a spus că au fost invitați la minister ca să discute despre posibile variante care ar trebui luate în calcul dacă greva continuă.
Nu există niciun mandat de negociere, solicitările noastre depășesc competențele Ministerului Educației, țin de Guvernul României, este o decizie politică, a subliniat Nistor.
Nistor a mai spus că este dreptul fiecărui profesor să ia decizia pe care i-o dictează conștiința și că responsabilizarea profesorilor pentru amânarea examenelor este o presiune nepermisă asupra cadrelor didactice.
În țară, actiunile de protest vor continua, a mai spus Marius Nistor.