Graţierea şi dezincriminarea, puse la zid de Opoziţie, care acuză o nouă tentativă de „marţea neagră”
Pentru Opoziţie, intenţiile Guvernului sunt mai mult decât clare.
Nicuşor Dan, preşedinte USR: „Uunul dintre obiectivele principale ale PSD este să-şi salveze, într-un fel sau altul, colegii penali de puşcărie. Ce s-a întâmplat azi a avut toate caracteristicile a ceea ce s-a numit în 2013 „marţea neagră”, un proiect de care nu ştiut nimeni, care urma să fie adoptat în maximă viteză, în vreme ce liderul partidului care ar fi responsabil de asta era plecat din ţară„.
Raluca Turcan, preşedinte interimar PNL: „Ar fi un atac la adresa poporului, care vrea să vadă dreptate şi nu decizii pentru scăparea infractorilor […] Pentru rezolvarea situaţiei inumane din închisori trebuie alocaţi mai mulţi bani, trebuie construite închisori, penitenciare, aceasta este soluţia corectă„.
Preşedintele Senatului crede că prezenţa preşedintelui ţării la Guvern nu se încadrează în limitele constituţionale, întrucât şedinţa nu avea anunţate teme care ţin de politica externă, apărare, sau ordine publică: „Dacă însă aceste trei subiecte nu erau pe ordinea de zi prezenţa preşedintelui excede cadrul constituţional”.
Precedenta încercare de promovare a unor astfel de legi a avut loc la sfârşitul anului 2013. Cunoscută ca „marţea neagră”, tentativa de atunci a PSD a eşuat, pe fondul unei puternice presiuni publice, care a culminat cu proteste de stradă.