EXCLUSIV Gl.(r.) Philip Breedlove, fost şef militar al NATO: Războiul hibrid al Rusiei se simte în România
„Războiul hibrid al Rusiei s-a simțit foarte serios în România, dar și în SUA și pentru asta ar trebui să sporim presiunea pe Vladimir Putin”. Declarația a fost făcută de Philip Breedlove, fostul șef militar al NATO. Într-un interviu acordat jurnalistului TVR Adelin Petrișor, generalul american a vorbit despre Ucraina și despre pericolul pe care-l reprezintă Rusia pentru Europa și pentru Alianță. Philip Breedlove este unul dintre specialiștii care au participat la „Black Sea and Balkan Security Forum”, una dintre cele mai mari conferințe de securitate din România.
Gl.(r.) Philip Breedlove, fost şef militar al NATO: Nu o să comentez ce s-a întâmplat la alegeri (n.red. noiembrie 2024), nu cred că ar fi potrivit, dar exact ca în ţara mea, voi aţi văzut interferenţe fizice, factuale în modul în care ţara voastră îşi desfaşoară activitatea. Nu putem lăsa asta să se întâmple! Trebuie să creştem preţul pe care trebuie să-l plătească domnul Putin. De ce s-ar schimba, dacă totul merge bine şi nimeni nu-l obligă să plătească? În afara spaţiului NATO, în restul Europei, avem zero descurajare convenţională. Domnul Putin îşi face de cap în Georgia, în Moldova.
Fostul șef militar al NATO este de părere că procesul de pace inițiat de Trump nu merge deloc bine.
Gl.(r.) Philip Breedlove, fost şef militar al NATO: Se pare că avem o bună cooperare din parte Ucrainei, chiar foarte bună aş putea zice, dar nicio formă de colaborare din partea Rusiei. Rusia refuză să facă ceva, în afară de a veni permanent cu noi cereri.
Adelin Petrișor, jurnalist TVR: Din afară, ca jurnalist, mi se pare că Putin încearca să-l joace pe degete pe Trump. Este aceasta imaginea corectă?
Gl.(r.) Philip Breedlove, fost şef militar al NATO: Cred…Nu aş spune-o în felul acesta, dar cred că e foarte clar că cei din conducerea SUA încep să îşi dea seama că domnul Putin nu e un partener, nu va coopera şi, sincer, nici nu a avut intenţia să facă asta vreodată. Pacea cu orice preţ e capitulare. Aceasta a fost frica noastră cea mai mare, că liderii vor ajunge la o soluţie care va dezavantaja Ucraina şi va duce avantaje doar Rusiei. Aceasta nu e pace, pentru că ucrainenii nu vor accepta aşa ceva pe termen lung.