Georgia, noul „tărâm promis” al rușilor care fug de regimul Putin

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
6 aprilie 2022, 12:10

Jurnaliști, angajați din sectorul IT sau „lorzi” ai YouTube-ului care caută să-și salveze canalul de cenzura Kremlinului – sunt doar câteva dintre categoriile de ruși care au luat cu asalt capitala georgiană Tbilisi.

Motivele pentru această explozie de popularitate sunt cât se poate de clare: rușii nu au nevoie de viză pentru ședere, pot sta până la un an fără „parafă”; clima caucaziană este blândă, iar bariera de limbă este minimă, în Georgia existând o numeroasă populație rusofonă.

Rusia nu a impus sancțiuni Rusiei pentru invadarea Ucrainei, însă o majoritate covârșitoare a georgienilor își exprimă sprijinul pentru poporul ucrainean.

Chirii de până la 1.000 de dolari pentru o garsonieră

La câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina, Dimitri, un lucrător IT din Sankt-Petersburg, s-a confruntat cu o alegere dură: să se mute la Tbilisi sau să-și piardă locul de muncă.

„Ne-au spus (directorii companiei – n.r.) că ne vor sprijini cu relocarea sau că putem renunța”, a declarat pentru Reuters tânărul de 23 de ani.

Nikita, un fost analist de sisteme din Moscova, spune că nu se mai simțea în siguranță în Rusia. „Nu sunt de acord cu guvernul rus. Nu l-am votat și protestez din 2011, dar nu s-a ajuns nicăieri. Acum pare că ne-am întors în spatele Cortinei de Fier”, a declarat Nikita.

Această „hemoragie de creiere” din Rusia a declanșat și un maraton al scumpirilor pe piața georgiană a chiriilor. Într-o singură lună, chiriile au sărit de la 250 de dolari pentru o garsonieră până 1.000 de dolari.

„Situația se schimbă rapid. Ținând cont de afluxul colosal de oameni, prețurile cresc foarte repede. Fratele meu și-a găsit o garsonieră pentru 250 de dolari pe lună. Acum unii proprietari cer deja 1.000 de dolari pe lună. Dar, în general, cel mai probabil preț se află undeva la 500 de dolari. Georgienii ne-au spus că, pe fondul entuziasmului, localnicii ridică prețurile, străduindu-se să câștige cât mai mulți bani din această situație. Ei spun că unii proprietari chiar se mută temporar în casele rudelor pentru a-și închiria apartamentele”, a explicat pentru Realting Irina, soția unui corporatist rus.

Amintirea războiului din 2008

Totuși, dincolo de această euforie speculantă rănile trecutului recent sunt încă vii. Georgienii au cunoscut pe propria piele teroarea imperialismului rus. În 2008, Georgia a purtat un război-fulger cu trupele ruse, care au invadat 20% din teritoriul țării, în republicile separatiste Abhazia și Osetia de Sud.

Amintirea atrocităților de atunci face acum ca atitudinea generală a georgienilor față de ruși să fie una distantă, chiar dacă majoritatea refugiaților le împărtășesc opiniile anti-Putin.

Smirnov, un angajat din sectorul IT, spune că înțelege această neîncredere. „Unii cred că vrem doar să evităm sancțiunile; unii spun că trebuie să ne întoarcem și să luptăm împotriva Putin”, a declarat el pentru L.A. Times. „Am acest sentiment că sunt un tip rău din oficiu și acum trebuie să demonstrez că sunt un om normal.”

Se estimează că 300.000 de ruși au plecat din țară de când Moscova a invadat Ucraina, potrivit organizației non-profit OK Russians.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite