Francisc, un Papă altfel, un iezuit care a uluit lumea întreagă. Sfântul Părinte a fost un catalizator al creștinilor de pretutindeni

21 aprilie 2025, 12:45

Papa Francisc a provocat emoție în inimile credincioșilor și tuturor oamenilor, prin nenumărate gesturi. Pe 13 martie 2013 Jorge Mario Bergoglio, Arhiepiscop de Buenos Aires, devenea al 266-lea Suveran Pontif şi primul Papă iezuit din istorie. Atunci avea 76 de ani.

El a urcat pe Sfântul scaun după ce papa Benedict și-a dat demisia. Ulterior, în Papa Benedict, demisionar, avea să găsească un aliat surprinzător, după cum însuși Francisc mărturisea într-una din cărțile sale, în special în chestiunea parteneriatului civil pentru cuplurile de același sex.

Papa Francisc: Să condamni o persoană aşa, e un păcat. Să acuzi o persoană de tendinţe homosexuale e o nedreptate.

De altfel, pontificatul său a fost marcat de schimbări susținute de noblețea și blândețea papei. Cum a fost și un moment din primul său an de pontificat, când a inclus în ceremonia spălării picioarelor deținuților și două femei.

La sfârșitul aceluiași an, revista Time îl numea pe Francisc Omul anului pentru că a schimbat mesajul bisericii catolice, captând în același timp atenția a milioane de credincioși dezamăgiți de Vatican.

Un alt punct important al pontificatului său a fost recunoașterea abuzurilor sexuale ale clericilor. La începutul lui 2019 a fost organizată o conferință pe această temă, iar Papa a surprins pe toată lumea când s-a întâlnit cu Marek Lisinski, una dintre victime. Avea 13 ani când a fost abuzat de un preot, iar acum conduce o organizație care ajută victimele abuzurilor sexuale ale clerului.

Conferința de atunci s-a terminat cu declararea de către suveranul pontif a unui război total împotriva abuzurilor sexuale asupra minorilor.

Papa Francisc: Fac un apel din inimă pentru o luptă totală împotriva abuzurilor asupra minorilor, atât sexuale cât şi de altă natură, la autorităţi şi la indivizi, pentru că avem de a face cu o crimă abominabilă care trebuie ştearsă de pe faţa pământului.

În plină pandemie, când a ținut o slujbă, singur fiind în piața Sf Petru, Papa a îndemnat omenirea să privească această criză sanitară ca pe un test pentru că boala, coronavirusul ne-a pus pe toți în aceeași barcă.

Prima vizită la spitalul Gemelii din Roma a făcut-o în 2021 când a fost operat de o hernie. Deși starea sănătății sale era clar că se șubrezește, Francisc nu și-a pierdut umorul.

– Cum vă simţiţi?

Papa Francisc: – Sunt încă în viaţă!

Izbucnirea războiului din Ucraina, drama unui popor agresat cu barbarie de armata rusă, drama refugiaților, toate acestea l-au făcut pe suveranul pontif să izbucnească în lacrimi în timp ce se ruga.

Modestia acestui iezuit a uluit întreaga lume. care avea să afle cum a refuzat apartamentul luxos de la Vatican în schimbul unei garsoniere, cum nu a renunțat la Crucea de lemn, cum a refuzat jilțul papal în favoarea unui scaun simplu, de lemn.

Pe parcursul Pontificatului său, Papa Francisc a realizat un număr de 17 canonizări, însă cele mai mediatizate în presa din întreaga lume au fost cele ale Papilor Ioan al XXIII-lea şi Ioan Paul al II-lea, la data de 27 aprilie 2014.

Problemele sale de sănătate au devenit mai acute în ultimii doi ani timp în care pontiful a refuzat să se odihnească.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite