Fostul vicepreședinte al lui Trump, Mike Pence: Domnule președinte, nu Ucraina a început războiul! Drumul către pace trebuie construit pe adevăr

Dezlănțuirea lui Donald Trump împotriva liderului de la Kiev a generat reacții inclusiv din rândurile republicanilor. Fostul vicepreședinte al liderului de la Casa Albă, Mike Pence, i-a atras atenția fostului său şef printr-o postare pe platforma X că NU Ucraina a început acest război, ci Rusia a pornit această invazie neprovocată și brutală care a curmat atâtea vieți. Președintele Zelenski a declarat că are încredere în solidaritatea Ucrainei și în pragmatismul american.
După asaltul brutal lansat miercuri seara pe rețeaua sa de socializare, în care Donald Trump l-a numit printre altele pe Volodimir Zelenski un dictator fără alageri, ceva mai târziu, la un eveniment organizat la Miami, tema a revenit în discursul președintelui american: „Europa a eşuat să facă pace şi Zelenski probabil că vrea şi el. Poate vrea să menţină trenul morţii. Nu ştiu care e problema, dar el nu a fost în stare. E foarte supărat că nu a fost invitat. Putea să vină dacă voia, dar nu a fost invitat în Arabia Saudită. Dar timp de trei ani a fost acolo. Nu a fost niciodată la întâlniri sau nu a făcut convorbiri telefonice care ar fi putut opri războiul. E oribil. Iubesc Ucraina, dar Zelenski a făcut o treabă foarte proastă.”
Din partea establishmentului republican, o reacție a venit de la vicepreședintele american JD VAnce. Declarația lui acordată cotidianului Daily Mail pare a fi mai mult un sfat pentru Zelenski: „Ideea că Zelenski l-ar face pe preşedinte să se răzgândească vorbindu-l de rău în presa publică – toţi cei care îl cunosc pe preşedinte vă vor spune că este un mod groaznic de a trata cu această administraţie.”
Fostul vicepreședinte al lui Donald Trump din mandatul trecut, Mike Pence, i-a atras atenția fostului său şef printr-o postare pe platforma X că NU Ucraina a început acest război.
„Domnule Președinte, Ucraina nu a „început” acest război. Rusia a lansat o invazie neprovocată și brutală, care a costat sute de mii de vieți. Drumul către pace trebuie construit pe adevăr” – postat fostul vicepreședinte.
Președintele Volodimir Zelenski a spus că succesul unește America și Ucraina, iar viitorul Ucrainei nu este cu Putin, ci pacea: „Suntem pe picioarele noastre. Mă bazez pe solidaritatea ucraineană, pe curajul ucrainean pe relaţiile cu partenerii noştri, solidaritatea europeană şi pe pragmatismul american, pentru că America are nevoie de succes la fel de mult ca şi noi. Succesul ne uneşte. Solidaritatea este cel mai puternic scut pentru viitorul nostru, un viitor fără Putin, dar în pace. Şi asta este alegerea lumii, în special a naţiunilor puternice: să stea alături de Putin sau să vrea pacea. Alegerea corectă e pacea.”
Reacțiile liderilor europeni au demonstrat solidaritatea, pentru că imediat cei mai importanți politicieni ai momentului au răspuns jignirilor și amenințărilor aduse de Donald Trump Ucrainei și președintelui său.
Annalena Baerbock, ministrul german de Externe: Este absolut absurd. Dacă nu stai pe reţele sociale, ci în lumea reală, poţi vedea cine din Europa, din păcate, trebuie să trăiască în dictatură: poparele rus şi belarus.
Petr Fiala, prim-ministrul ceh: Să nu ne lăsăm provocați de declarațiile individuale pe rețele, trebuie să ținem cont de obiectiv, iar acest obiectiv este securitatea Europei.
Ucrainenii își susțin președintele pe care Donald Trump l-ar vrea schimbat, întocmai cum își dorește Moscova.
Putin a reamintit aseară că Ucraina ar trebui să organizeze alegeri, o temă preferată de Rusia în ultima perioadă, preluată și de liderul de la Casa Albă. Numai că un sondaj de opinie recent arată că încrederea ucrainenilor este de 57 la sută, în creștere, și nu de 4 la sută cum a spus Donald Trump.
