Cinci afirmații false ale lui Donald Trump despre Ucraina, demontate de The Guardian

Volodimir Zelenski si Donald Trump/Foto: Profimedia Images
19 februarie 2025, 16:53 (actualizat 19 februarie 2025, 18:02)

Președintele SUA, Donald Trump, a făcut o serie de declarații care sunt, notează The Guardian, în cel mai bun caz, controversate – și, în cel mai rău caz, complet false și înșelătoare – despre Ucraina și președintele său, Volodimir Zelenski, în timp ce a lăudat progresele realizate în discuțiile dintre SUA și Rusia la Riad, Arabia Saudită. Publicația britanică analizează afirmațiile președintelui american.

Despre responsabilitatea Ucrainei pentru începerea războiului

Declarația lui Trump: „Dar astăzi am auzit: ‘Oh, bine, nu am fost invitați.’ (la discutiile de la Riad dintre SUA și Rusia, n.r) Ei bine, sunteți acolo de trei ani. Ar fi trebuit să îl încheiați acum trei ani. Nici măcar nu ar fi trebuit să înceapă. Puteați să ajungeți la un acord.”

Faptele: Invazia Rusiei în Ucraina a fost neprovocată și a fost condamnată pe scară largă de comunitatea internațională ca un act de agresiune. În perioada premergătoare invaziei ruse din 24 februarie 2022, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a oferit în repetate rânduri să se întâlnească cu omologul său rus. Cu cinci zile înainte ca trupele ruse să intre în Ucraina, Zelenski a declarat: „Suntem pregătiți să ne așezăm la masa negocierilor. Alegeți platforma care vă convine.”

Pentru a descuraja Moscova să lanseze invazia, SUA au declasificat și publicat rapoarte de informații care expuneau planurile Rusiei de a ataca, avertizând că vor urma sancțiuni economice dure dacă Kremlinul va continua. În zilele și săptămânile de după invazie, negociatorii ucraineni și ruși au desfășurat mai multe runde de discuții în Belarus și Turcia. Totuși, cererile Rusiei au fost maximaliste, inclusiv o parțială demilitarizare a Ucrainei, ceea ce ar fi slăbit semnificativ capacitatea țării de a se apăra în viitor. Fostul secretar britanic al apărării, Ben Wallace, a descris afirmațiile lui Trump ca fiind „direct preluate din punctele de discuție ale Kremlinului”.

Despre popularitatea lui Zelenski și blocarea alegerilor

Declarația lui Trump: „Avem o situație în care nu am avut alegeri în Ucraina. Ei bine, avem lege marțială, practic lege marțială în Ucraina, unde liderul Ucrainei – îmi pare rău să spun – are un rating de aprobare de 4%, iar țara a fost făcută praf. Majoritatea orașelor sunt dărâmate.”

Faptele: Deși popularitatea lui Volodimir Zelenski a scăzut de la începutul invaziei pe scară largă, un sondaj realizat în februarie de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev a arătat că 57% dintre ucraineni aveau încredere în președinte, în creștere față de 52% în decembrie. Sondajele indică, de asemenea, că majoritatea ucrainenilor – inclusiv politicieni critici față de Zelenski – consideră că acum nu este momentul potrivit pentru alegeri.

CITIȚI ȘI: Cota de încredere a lui Volodimir Zelenski este de 57%, nu de 4% cum susţine Donald Trump

„Poziția noastră este că, în timpul unui război, nu există loc pentru politică – și mai ales nu pentru alegeri”, a declarat Valentyn Nalyvaicenko, deputat din partidul Batkivșcina al fostului premier Iulia Timoșenko și fost șef al serviciului de securitate SBU. El a adăugat: „Ar fi sfârșitul Ucrainei. Începerea unei campanii politice sau electorale ar însemna victoria lui Putin a doua zi.”

Statele Unite oferă mai mult ajutor Ucrainei decât Europa

Afirmațiile lui Donald Trump: „Ei trebuie să afle unde ajung banii. Cred că președintele Zelenski a spus săptămâna trecută că nu știe unde sunt jumătate din banii pe care i-am dat. Ei bine, le-am dat, cred, 350 de miliarde de dolari, dar să zicem că este mai puțin decât atât. Dar este mult și trebuie să echilibrăm cu Europa, pentru că Europa a dat un procent mult mai mic decât atât. „Cred că Europa a dat 100 de miliarde de dolari și noi am dat, să zicem, 300 și ceva, și este mai important pentru ei decât pentru noi. Noi avem un ocean între noi și ei nu au. Dar unde sunt toți banii care au fost dați? Unde se duc? Și nu am văzut niciodată o contabilizare a acestora. Dăm sute de miliarde de dolari.”

Faptele: Există multe cifre care circulă, cu metodologii diferite folosite pentru a calcula contribuțiile individuale. Tracker-ul de Suport pentru Ucraina al Institutului Kiel pentru Economie Globală arată că Europa – considerată ca suma UE și a statelor membre individuale – a alocat 132,3 miliarde de euro (109,6 miliarde de lire sterline/137,9 miliarde de dolari) pentru ajutorul Ucrainei, în fața a 114,2 miliarde de euro din partea SUA. De asemenea, Europa a mai angajat încă 115 miliarde de euro, potrivit tracker-ului. În afară de instituțiile UE, Germania și Marea Britanie sunt cei mai mari contribuitori naționali, fiind pe locurile 3 și 4. Statele Unite sunt pe primul loc.

Cele mai mari contribuții ca procent din PIB au fost făcute de Estonia și Danemarca (2,5%), Lituania (2,1%), Letonia (1,8%), Finlanda (1,3%), Suedia și Polonia (1,2%).

Marți, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat acest punct în fața trimisului SUA pentru Ucraina, Keith Kellogg, explicându-i despre „rolul esențial al UE în asigurarea stabilității financiare și a apărării Ucrainei”, subliniind clar, „mai mult decât orice alt aliat”.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a spus săptămâna trecută că, în 2024: „Aliații NATO au oferit mai mult de 50 de miliarde de euro în asistență pentru securitatea Ucrainei – aproape 60% din aceasta provenind din Europa și Canada.”

Fostul ministru britanic al apărării Ben Wallace l-a acuzat și pe Trump, într-o postare pe X, pentru comentariile sale, spunând miercuri că erau „adevărate știri false”, întrucât „de fapt, Europa a dat mai mult” decât Statele Unite.

Wallace a declarat: „O mare parte din ajutor a fost, de fapt, cheltuită de națiunile donatoare pe propriile lor înlocuiri ale echipamentului oferit. Așadar, unele sume mari sunt „dezinformare”. De exemplu, SUA au trimis doar 100 de miliarde de dolari din cele 175 de miliarde ca ajutor direct Ucrainei și au cheltuit cel puțin 25 de miliarde pe propria lor completare.”

Rusia nu își folosește întregul potențial militar în Ucraina

Donald Trump:Rusia nu intenționează să distrugă Kievul, dacă ar fi vrut, ar fi făcut-o. Rusia este capabilă să șteargă complet orașele ucrainene, inclusiv Kievul, dar în acest moment, atacă doar la 20% din capacitate.”

Faptele: Rusia a desfășurat întreaga forță a armatei sale – inclusiv rachete și artilerie cu rază lungă – asupra orașelor ucrainene, cauzând distrugeri pe scară largă, în special în estul Ucrainei. Pe măsură ce stocurile sale scad, Moscova a recurs la rachete nord-coreene, care continuă să lovească orașele ucrainene. Nu există niciun semn că Rusia ar fi acumulat arme sau și-ar fi reținut capabilitățile militare în această luptă.

Rusia vrea să oprească războiul

Donald Trump: „Ei bine, mult mai încrezători [în privința negocierilor]. Au fost foarte bune. Rusia vrea să facă ceva. Vrea să oprească barbarismul sălbatic.”

Faptele: Oficialii ruși, inclusiv președintele Vladimir Putin, au declarat în mod repetat că nu vor opri luptele în Ucraina până când toate obiectivele Moscovei nu vor fi îndeplinite – fie prin diplomație, fie prin forță militară.

Putin a cerut anterior „demilitarizarea Ucrainei” și a spus că vrea controlul complet asupra celor patru regiuni estice și sudice ale Ucrainei: Donețk, Herson, Zaporojie și Luhansk, care acum sunt complet ocupate de Moscova.

Informațiile de la serviciile de informații din SUA și aliații apropiați, citate de media din SUA marți, sugerează că Putin vrea încă să controleze întreaga Ucraină, conform a patru oficiali ai serviciilor de informații occidentale și doi oficiali din Congresul SUA.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite