Fost consilier de Securitate națională al Casei Albe sub Donald Trump: Probabilitatea ca Trump să se retragă din NATO, foarte mare
John Bolton, care a îndeplinit în anii 2018-2019 rolul de consilier de Securitate națională sub Donald Trump, a avertizat că există o probabilitate foarte mare ca, în cazul în care ajunge președinte, Trump să se retragă din NATO. Bolton este o figură republicană de marcă, un profesionist respectat, cu o carieră solidă în spate.
“Sansele” ca acest lucru să se petreacă sunt „foarte mari”, a declarat Bolton pentru CNN, citând amenințările din trecut ale fostului președinte, cu privire la aliații care nu cheltuiesc suficient pentru apărare.
„Pentru republicanii care cred că Trump va fi OK într-un al doilea mandat – că nu va renunța la sprijinul pentru Ucraina, că nu se va retrage din NATO, că nu va interpreta tratatul de la Washington într-un mod care îl face complet inutil, dați-i drumul și votați pentru Trump dacă doriți, dar în numele bunelor intenții, făceți-o cu ochii deschiși”, a declarat Bolton pentru emisiunea “The Source”. „Șansele ca el să se retragă din NATO sunt foarte mari”, a ținut să adauge Bolton, citat de The Hill.
Jurnalista Kaitlan Collins l-a întrebat pe Bolton ce părere are despre remarcile făcute de Trump la Detroit Economic Club joi, când a reiterat că nu va proteja aliații NATO de agresiunea Rusiei.
Gazda CNN a menționat, de asemenea, cea mai recentă carte a jurnalistului veteran Bob Woodward, care susține că Trump și președintele rus Vladimir Putin au fost în contact, în secret, de cel puțin 7 ori de când cel de-al 45-lea președinte a părăsit Casa Albă. Trump a negat aceste afirmații.
Bolton a recunoscut că, deși există controverse privind această dezvăluire, „nu [l-ar] surprinde câtuși de puțin” dacă fostul președinte ar fi fost în contact cu liderul rus.
„Ar confirma pur și simplu ceea ce a fost evident de ceva timp: că Trump crede că are o relație personală grozavă cu Vladimir Putin”, a declarat fostul înalt demnitar.
Și chiar dacă “el are o relație personală bună” cu Putin, ideea că „SUA și țara respectivă au o relație bună este un nonsens total”, a ținut să sublinieze Bolton.
Fostul consilier a avertizat și în trecut în privința riscului de ieșire a lui Trump din NATO. Într-un interviu acordat în 2023, el a numit “haotică” politica externă a fostului președinte.
„Într-un al doilea mandat al lui Trump, aproape sigur ne-am retrage din NATO”, a declarat Bolton încă de la acea vreme, citând atât înțelegerea făcută de fostul președinte cu talibanii, care a dus la retragerea SUA, cât și înțelegerile sale cu Iranul.
Cine este John Bolton
Republican conservator, John Bolton și-a început activitatea federală în administrația președintelui Ronald Reagan, ocupând funcții în cadrul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională și ca procuror general adjunct (1985-1989).
Din 1989 până în 1993, în timpul președintelui George H.W. Bush, a fost secretar de stat adjunct pentru Afaceri ale organizațiilor internaționale. În anii ’90, Bolton a fost activ în cadrul unor organizații conservatoare proeminente, inclusiv în American Enterprise Institute (AEI), la care a fost vicepreședinte în perioada 1997-2001, și în Project for the New American Century.
A fost, de asemenea, membru în Comitetul Național Republican.
În administrația președintelui George W. Bush, Bolton a fost subsecretar de stat pentru Controlul armelor și pentru Afaceri de securitate internațională. A sprijinit o serie de inversări ale pozițiilor de politică externă ale SUA, inclusiv retragerea sprijinului pentru Curtea Penală Internațională și retragerea din Tratatul privind rachetele antibalistice.
Bolton a condus Inițiativa de securitate împotriva proliferării, care a încercat să negocieze acorduri bilaterale privind controlul armamentului între SUA și țările partenere.
Pe 1 august 2005, președintele Bush l-a numit pe Bolton ambasador al SUA la ONU.
De asemenea, a fost consultant pentru Fox News.
În timpul alegerilor prezidențiale din 2012, a fost consilier al lui Mitt Romney.
În martie 2018, președintele Donald Trump a anunțat că Bolton îl va înlocui pe generalul locotenent H.R. McMaster la conducerea Consiliului Național de Securitate.
Bolton a preluat luna următoare postul, care nu necesită confirmarea Senatului.
Cu toate acestea, el s-a aflat ulterior în dezacord cu Trump, în special în ceea ce privește Coreea de Nord și Iranul.
În timp ce Bolton susținea o abordare dură față de cele două țări, Trump părea să favorizeze tot mai mult negocierile.
În septembrie 2019, Bolton a demisionat din funcția de consilier pentru Securitate națională. Trump a susținut că i-a cerut demisia, dar John Bolton a declarat că s-a oferit să părăsească postul.