Forțele aeriene regale ale Marii Britanii, la baza Kogălniceanu. Ministrul Apărării de la Londra, Ben Wallace, a participat la eveniment
Patru avioane Eurofighter Typhoon ale britanicilor completează flota de 22 de aeronave din țările NATO care asigură servicii de poliție aeriană alături de Forțele Aeriene Române pe flancul estic al alianței.
150 de britanici, piloți și personal tehnic, vor rămâne timp de patru luni în baza de la malul Mării Negre.
Este cea de-a patra rotaţie a Forțelor Aeriene Regale Britanice în baza de la Mihail Kogălniceanu. Prima a fost în 2017.
Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, a insistat asupra accelerării înființării grupului de luptă al NATO în România
Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale: Războiul trebuie stopat, iar diplomația trebuie să redevină instrumentul principal pentru a rezolva această criză fără precedent. Am trecut împreună cu omologul meu, domnul Wallace în această dimineață ultimele evoluții de pe Flancul Estic și războiul din Ucraina. (…)Considerăm că invadarea de către Rusia a Ucrainei a schimbat semnificativ paradigma de securitate regională și nivelul de amenințare pe flancul estic al NATO. Pentru România, una dintre cele mai importante priorități este accelerarea înființării grupului de luptă al NATO. Este nevoie de consolidarea pe baze permanente a posturii NATO de descurajare și apărare în special pe flancul de est și în particular la Marea Neagră.
Ben Wallace, ministrul Apărării Naţionale din Marea Britanie: Este important ca liderii NATO să-i transmită lui Putin mesajul că Alianța nu are de gând să se lase influențată de amenințările lui. Vom fi puternici împreună în fața agresiunii rusești din acest moment. Țări ca Polonia și România aflate în prima linie vor fi apărate în fața unei potențiale creșteri a acestei agresiuni.
La evenimentul de la Baza 57 aeriană Mihail Kogălniceanu au participat ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, omologul său din Marea Britanie, Ben Wallace, secretarul de stat în Ministerul italian al Apărării, Giorgio Mulé, precum și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, comandantul Centrului de Operații Aeriene Multinaționale Torrejon, generalul-locotenent Fernando de la Cruz Caravaca, ambasadorul Marii Britanii în România, Andrew Noble, și șefii Forțelor Aeriene din Italia, Marea Britanie și România.
A fost prezentată și o activitate demonstrativă de executare în comun a unei misiuni de Poliţie Aeriană Întărită, la care au participat aeronave aparţinând Forțelor Aeriene Britanice, Forțelor Aeriene Italiene și Forțelor Aeriene Române.
Detașamentul britanic, format din aproximativ 150 de militari (piloți și personal tehnic) și aeronave Eurofighter Typhoon va executa, împreună cu militarii Forțelor Aeriene Române, misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO, în următoarele patru luni, transmite într-un comunicat Ministerul Apărării Naționale.
Aceasta este cea de-a patra rotaţie la Mihail Kogălniceanu a Forțelor Aeriene Regale Britanice, după cele executate în 2017, 2018 și 2021.
Misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum și la consolidarea interoperabilităţii între Forțele Aeriene Române și Forțele Aeriene Regale Britanice.