Fondurile de pensii private, îngrijorate de o posibilă intenție de naționalizare. Ministrul Finanțelor: Nu există un astfel de scenariu
Fondul de pensii NN le-a scris clienţilor că drepturile lor pot fi influenţate de decizii politice, cum ar fi o eventuală naţionalizare a banilor acumulaţi în conturile personale de la Pilonul II.
Raluca Țintoiu, director general NN Pensii: „Intenţia a fost să informăm clienţii cu privire la anumite discuţii care au avut loc în spaţiul public, în ultimele săptămâni. Am primit o serie de întrebări de la clienții noștri”.
Şeful BCR Pensii le-a cerut public guvernanţilor, la sfârşitul lunii trecute, să nu naţionalizeze pensiile private obligatorii pentru a acoperi deficitul bugetar. În Ungaria şi Polonia, o astfel de măsură a dus la pierderi pentru viitorii pensionari, lăsaţi la cheremul unui stat tot mai sărac, a explicat economistul. Noi avem o mare problemă cu natalitatea, iar în viitor vor fi şi mai puţini salariaţi care să susţină pensiile publice.
Radu Crăciun, director general BCR Pensii: „Dacă sistemul nu ar mai fi, pensionarii de peste 15 ani ar fi mai săraci. În al doilea rând, fondurile de pensii sunt o sursă foarte importantă de acumulare de capital românesc, capital românesc care are investiţii în Romgaz, în Electrica. Acţiunile respective ar fi cumpărate de investitori străini”.
Şi prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu, a alimentat îngrijorările. El a declarat, recent, că în culisele guvernului se discută tot mai apăsat despre naţionalizarea pensiilor private. Autorităţile dezmint categoric zvonurile.
Viorel Ștefan, ministrul Finanțelor: „Această informaţie nu are niciun temei de niciun fel. Nicio raţiune politică, economică, financiară, bugetară nu ar putea să determine o astfel de decizie de-a dreptul aberantă în legătură cu funcţionarea Pilonului 2 de pensii”.
Ion Giurescu, vicepreședintele ASF: „Nu, nu s-a discutat. Pensiile private în România sunt foarte solide, cu rezultate foarte bune”.
Miza este uriaşă. Nu mai puţin de 7 miliarde de euro este valoarea activelor administrate în sistemul de pensii private. A avut un ritm de creştere anual de 27 la sută. Ponderea pensiilor private în Produsul Intern Brut depăşea 4 la sută, la sfârşitul anului trecut.
Pilonul II de pensii private obligatorii are aproape 7 milioane de participanţi. Banii din contribuţia socială sunt viraţi în conturi personale şi investiţi, pentru ca ei să primească mai mult la pensie. Anul trecut, prin acest sistem au fost plătiţi 18 milioane de lei celor pensionaţi sau, în caz de deces, moştenitorilor.
ORA 18.27 Conţinutul scrisorii trimise de NN Pensii către clienţii săi este unul exclusiv informativ şi nu reprezintă un avertisment, afirmă reprezentanţii fondului, subliniind că se delimitează de orice contextualizare într-un spectru politic a mesajului transmis clienţilor, transmite Agerpres.ro.
„Conținutul scrisorii trimise de NN Pensii către clienții săi este unul exclusiv informativ și acesta nu reprezintă un avertisment. Nevoia acestei informări a venit ca răspuns la solicitările de clarificare din partea clienților noștri provocate de discuțiile publice din ultima perioadă cu privire la viitorul sistemului de pensii. Această comunicare a venit în contextul în care NN transmite lunar peste 300.000 de mesaje electronice clienților săi, care conțin informații referitoare la situația contului lor individual de pensie de fiecare data când noi sume sunt adăugate, iar anual sunt trimise aproximativ 1,9 milioane de scrisori care analizează evoluția nivelul anului anterior către adresa de corespondență a clienților”, menționează reprezentanții NN Pensii, într-o notă de presă.
ORA 17.10 Ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, declarații după ședința de guvern: „Îmi este foarte greu să explic cum este ca o companie să propage informații incorecte care ar putea să aducă efecte negative chiar cu privire la performanța portofoliului propriu de servicii financiare. Nu există nicio rațiune care să justifice o astfel de măsură astăzi. Pilonul II de pensii este o schemă de succes, randamentul este foarte bun, cifra celor cuprinși depășește 6 milioane de români, capitalizarea este peste 6 milioane de euro. Și atunci de unde a apărut această informație fără explicație. Având în vedere gravitatea acestei situații, dimineață am avut consultări cu ASF și am rugat să-i convoace pe administratorii implicați în Pilonul II pentru a comunica oficial că nu există un astfel de scenariu posibil. Nu am confirmare ce s-a întâmplat. S-ar putea să apară și o reacție în presă”.
În scurt timp și conducerile altor fonduri s-au declarat îngrijorate de o eventuală astfel de măsură. În urmă cu câteva săptămâni, prim vicepreședintele PNL, Cătălin Predoiu declara că guvernul ia în calcul naționalizarea pensiilor private pentru a respecta deficitul de 3 la suta.
ASF: Nu au fost şi nu sunt discuţii oficiale pe acest subiect
Mișu Negrițoiu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară, a declarat, în cadrul unui eveniment pe tema perspectivelor economiei din acest an, că „în ceea ce privește pensiile private, vreau să spun că, din ce știm noi, din contactele pe care le avem, problema transformării fondurilor de pensii din pilonul II nici nu cred că trebuie discutată, apropo de câteva semnale de alarmă care s-au dat”, a spus Negrițoiu, potrivit Agerpres.
Autoritatea de Supraveghere Financiară neagă categoric existența unor discuții oficiale pe această temă și a transmis un comunicat în care spune că a luat act de declaraţiile din ultima vreme care au făcut referire la o aşa zisă naţionalizare a fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II), pe care însă nu le împărtăşeşte. Nu au fost şi nu sunt discuţii oficiale pe acest subiect. De aceea, poziţia recentă a societăţii NN Pensii, care a avut o intervenţie în spaţiul public pe această temă, este excesivă şi neavenită. Nu pot fi introduse subiecte în discuţia cu consumatorii pe baza unor zvonuri sau declaraţii politice. Sistemul pensiilor private obligatorii este unul solid, aflat în creştere şi care are capacitatea de a genera beneficii pentru participanţii la sistem. În acest context, ASF nu vede nicio justificare posibilă pentru o eventuală decizie care priveşte naţionalizarea Pilonului II de pensii, se arată în comunicat.
Viorel Ștefan, despre informația privind naționalizarea Pilonului II: Nu are niciun temei, de niciun fel
„Această informație nu are niciun temei, de niciun fel. Nicio rațiune politică, economică, financiară, bugetară nu ar putea să determine o astfel de decizie de-a dreptul aberantă în legătură cu funcționarea Pilonului II de pensii. Deci, Pilonul II de pensii este o schemă financiară de succes. Administratorii de fond realizează un randament foarte bun, numărul celor care participă la această schemă se apropie vertiginos de șapte milioane de cetățeni, În fiecare an se consolidează, chiar dacă acea cotă de transfer de la fondul de pensii către pilonul privat a rămas la nivelul de 5,1 la sută, datorită creșterii numărului de contributori, prin creare de noi locuri de muncă, fondul va încasa în cursul anului 2017 un puls de 1,3 – 1,4 miliarde de lei, ceea ce este un indiciu că acesta se consolidează”, a declarat Viorel Ștefan, miercuri, în deschiderea ședinței de Guvern, după ce premierul i-a solicitat să ofere explicații față de informațiile lansate în public privind naționalizarea Pilonului II de pensii.