Ordinul privind antibioticele stârneşte noi controverse. Farmaciștii cer anularea lui, dar MS consideră că noile reguli vor limita consumul acestor medicamente

25 ianuarie 2024, 13:26 (actualizat 25 ianuarie 2024, 20:23)

Colegiul Farmaciştilor cere retragerea documentului, pentru a fi rediscutat. Ministerul Sănătății consideră însă că noua procedură e bună și va limita consumul de antibiotic, România fiind acum pe locul 2 în Uniunea Europeană, la acest capitol. Pacienţii pot merge în farmacii să ceară doză de urgenţă de antibiotic după ce declară pe propria răspundere că nu au mai cumpărat în ultimele zile. Centralizarea datelor va mai dura însă.

De când a apărut ordinul privind regimul vânzării antibioticelor și criticile aferente, farmaciile sunt pline de pacienţi care cer astfel de medicamente. Doza de urgenţă se dă acum pentru numai 48 de ore.

SIMONA NEGREŞ, președintele Colegiului Farmaciştilor Bucureşti: Nu există în acest ordin factorul decident al eliberării unei doze de urgență de antibiotic. Pentru că acest ordin a indus confuzie în rândul populației, care s-a prezentat la farmacie pentru doza de urgență. În momentul în care farmacistii le-au spus că le pot da numai dacă sunt bolnavi, oamenii s-au supărat. Pot fi pacienți care chiar au nevoie de o doză de urgență, dar pentru că farmacistul este reticent, el răspunde pentru faptul că a recomandat un anumit antibiotic, poate să refuze să își asume această răspundere.

Dar informaţiile din ultimele zile i-au făcut pe români să nu mai înțeleagă nimic.

România este pe locul 2 în Europa la consumul de antibiotice. Autoritățile limitează acum clasele de antibiotice care vor putea fi eliberate de farmaciști fără prescripție.

ADRIANA PISTOL, secretar de stat în Ministerul Sănătății: Avem un număr foarte mare de cazuri de infecții în spitale cu un germene rezistent la antimicrobiene. Nu vom retrage acest ordin. Această declarație adduce o oarecare responsabilitate a pacientului. Ne dorim ca și populația să înțeleagă că are o responsabilitate asupra propriei sănătăți.

Pacienții trebuie doar să semneze o declaraţie pe proprie răspundere atunci când au nevoie de o doză de urgență de antibiotic. Noul document le dă însă mai mult de lucru medicilor de familie și farmaciștilor.

SANDRA ALEXIU, preşedinte al Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti: Există medici care nu au formulare de rețete, nu eliberează rețete pentru antibiotice și trimit pacienții la mediciul de familie, ca să le facă rețetele. Ori trebuie foarte clar înțeles că fiecare trebuie să își definitiveze actul medical, ori farmacistul are dreptul să elibereze, nu și obligativitatea.

Până la jumătatea lunii martie, farmaciile trebuie să pună la punct softul prin care vor raporta în fiecare zi ce antibiotice au vândut.


Colegiul Farmaciștilor din București cere retragerea ordinului dat de Ministerul Sănătății deoarece a creat confuzie. Farmaciștii, deși au studii de specilitate, nu mai pot hotărî dacă pacientul are sau nu nevoie de antibiotic. Și în plus ordinul nu precizează ce se întâmplă cu alte antiinfecțioase, și de pildă cu unguentele care conțin antibiotic, cum ar fi cele oftalmice.

Dacă până acum era posibil ca, în situații de urgență, să se elibereze orice antibiotic, acum există o listă restrânsă de numai 20 de produse care fac parte doar din cele de primă intenție, nu toate antibioticele dintre cele 82 existente în anexa ordinului pot fi eliberate pentru 48 de ore. Dacă de impune un altfel de tratament cu un alt fel de antibiotic, recomandăm farmacistului să îndrume pacientul spre unitățile sanitare, Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Există, în unele cazuri, forme diferite de ambalare volumetric și ordinul spune, că acolo unde există împachetare în flacon care după reconstituire are 600 de ml, spre exemplu, și 100 de ml, evident se va opta pentru eliberarea flaconului mai mic, cu atât mai mult în cazul utilizării pediatrice, îndemnul pe care îl avem toți este a fi întâi consultat un medic, spune Răzvan Prisada, preşedintele ANMDMR.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite