Firmele mici și mijlocii au ajuns la limita supraviețuirii. Experții în economie spun că salvarea este în mâinile statului
Cătălin Scarlat este proprietarul unui lanț de magazine de cartier. Pentru că în perioada de pandemie vânzările au scăzut cu aproape jumătate față luna martie, acesta încearcă să găsească tot felul de soluții pentru a nu renunța la niciunul din cei 50 de angajați.
Iar în situația lui se află majoritatea proprietarilor de întreprinderi mici și mijlocii.
Cel mai recent barometru al unei companii de specialitate arată că mai mult de jumătate dintre reprezentanții IMM-urilor mai au resurse doar pentru maximum două luni. Iar peste 20 la sută estimează că banii din firmă le ajung pentru cel mult 4 luni. 8 la sută nu mai au lichidități.
Mulți dintre repondenți au declarat că firmele au ajuns în situații dificile din cauza scăderii vânzărilor, accentuării blocajului financiar, reducerii creditului furnizor și accesului limitat la finanțarea bancară. Experții în economie spun că salvarea este în mâinile statului.
Pentru a-și echilibra bugetele, cei mai mulți antreprenori au redus costurile logistice, au schimbat politica de preț sau au amânat plata taxelor la stat, arată același barometru.
Acesta a fost realizat în perioada 10-15 noiembrie, pe un eșantion de 1232 de persoane care activează în domenii precum comerț, agricultură, energie, confecții sau IT.