„Femeile nasc direct pe pământ”. Congolezi forțați să se întoarcă acasă, unde au găsit un oraș-fantomă

Congolezi forțați să se întoarcă acasă, unde au găsit un oraș-fantomă / Profimedia Images
2 aprilie 2025, 15:06 (actualizat 2 aprilie 2025, 15:08)

Locuitorii din Sake – cărora rebelii M23 le-au dat 72 de ore să părăsească taberele din Goma – au găsit un oraș-fantomă, cu locuințe în ruine și fără nicio sursă de trai, se arată într-un reportaj The Guardian.

Oamenii din Republica Democrată Congo, forțați să se întoarcă acasă din taberele pentru persoane strămutate după ce gruparea rebelă M23 a înaintat spre orașul Goma la începutul acestui an, au descris scene devastatoare: sute de case distruse în urma luptelor și nicio oportunitate de muncă sau acces la ajutoare.

Când M23 a intrat în Goma, un centru umanitar regional care găzduia sute de mii de oameni strămutați din cauza luptelor anterioare, peste 100.000 de persoane au părăsit taberele din jurul orașului.

Potrivit agențiilor umanitare, M23 – suspectând că grupări armate rivale se ascundeau în tabere – le-a dat oamenilor un ultimatum de 72 de ore pentru a pleca. Rebelii susțin că au cerut doar întoarcerea voluntară a civililor, afirmând că teritoriile pe care le-au ocupat erau acum sigure.

Până la începutul lunii februarie, peste 42.000 de persoane reveniseră în teritoriul Masisi, reprezentând cel puțin 40% dintre familiile strămutate anterior.

În orașul Sake, aflat într-o zonă strategică importantă, unde au avut loc lupte intense la începutul lunii ianuarie, foștii locuitori care au fost obligați să se întoarcă au găsit un oraș-fantomă, cu case distruse sau vandalizate.

„Am crezut că viața va fi mai ușoară când mă voi întoarce”, a spus Furaha Pendano, o femeie de 53 de ani, care a trăit în tabăra de persoane strămutate Lushagala, la periferia orașului Goma, din februarie 2024.

Pendano, care vindea mere pe marginea unui drum de lângă Sake, a spus că ea și soțul ei au fost nevoiți să-și ridice un cort pe locul unde fusese casa lor, pentru a se adăposti împreună cu cei șapte copii ai lor. Nu mai au acces la electricitate, apă curată sau toalete igienice.

A fost greu să primesc ajutor umanitar în tabere”, a spus ea. „Dar aici nu mai există nicio speranță, deși am revenit de o lună și jumătate”.

Kahindo Batachoka, 38 de ani, s-a întors în Sake în februarie, după ce a petrecut doi ani în tabăra Bulengo din Goma.

Și-a găsit casa din lemn distrusă de bombardamente și acum locuiește cu cei cinci copii ai săi într-un cort furnizat de UNHCR. Soțul ei a fost ucis în lupte.

Ea spune că viața a devenit și mai grea de când a revenit, deoarece nu mai găsește de lucru în câmpurile din apropiere pentru a-și întreține familia. „Trăim într-o mizerie cruntă”, a spus ea.

Gaspard Bulenda s-a mutat recent înapoi în Sake, după doi ani petrecuți în tabăra Lushagala. „Nu avem bani, nu mai avem case în stare bună”, a spus bărbatul de 38 de ani. „Am fost deposedați de tot ce aveam, material și financiar, în timpul războiului. Copiii noștri nu mai merg la școală”.

Batachoka Douglas, un oficial local, a declarat că peste 1.000 de case au fost distruse în Sake în timpul celor mai recente lupte.

Mulți dintre cei strămutați își câștigau existența din agricultură, dar acum nu mai au resurse financiare sau materiale pentru a-și relua activitatea și pentru a lăsa în urmă traumele războiului.

„Foametea va afecta mulți locuitori din Sake”, a spus el. „Nu mai au semințe, casele le-au fost arse sau distruse în timpul luptelor și nu au mijloacele necesare pentru a le reconstrui. Multe femei nasc direct pe pământ”.

Conflictele din estul bogat în resurse minerale al Republicii Democrate Congo durează de zeci de ani și își au rădăcinile în genocidul rwandez din 1994, care a vizat populația tutsi.

M23, susținut de Rwanda și unul dintre zecile de grupuri armate care luptă împotriva forțelor congoleze din regiune, a preluat controlul asupra unor mari teritorii din provinciile North și South Kivu din 2021. La începutul acestui an, rebelii au lansat o ofensivă rapidă, capturând Goma și Bukavu, capitalele provinciale. Numeroase acorduri de încetare a focului au fost convenite și apoi încălcate.

M23 susține că obiectivul său este să protejeze interesele tutsi congolezi și ale altor minorități, inclusiv să îi apere de grupările rebele hutu care au fugit în RDC după ce au participat la genocid. Guvernul congolez, SUA și alte țări acuză Rwanda că sprijină M23 pentru a exploata resursele minerale ale regiunii. Rwanda susține că trupele sale acționează în autoapărare împotriva armatei congoleze și a milițiilor ostile Kigali.

Rebelii au ignorat apelurile la încetarea focului în ultimele săptămâni și au continuat să avanseze spre sud și vest, în direcția orașelor Goma și Bukavu. Cu luptele în plină desfășurare, locuitorii reveniți în Sake se tem că vor fi forțați să plece din nou. „Mi-e teamă pentru viitorul meu aici”, a spus Bulenda.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite