Marți 20 mai 2025 | București 21˚C / Cer variabil

Februarie – ultimul popas al iernii. Datini, tradiții și obiceiuri românești în luna lui Făurar, cea mai scurtă lună a anului

Februarie
Februarie
1 februarie 2021, 08:54

Luna februarie este a doua lună a anului în Calendarul Gregorian. Ziua are 11 ore, iar noaptea are 13 ore. Ziua (partea iluminată de soare) se află în procesul de creştere care a început la solstiţiu de iarnă, proces care se va încheia odată cu solstiţiu de vară.

Denumirea lunii februarie derivă din latinescul „februarius” – de la „februa”, luna în care avea loc Festivalul de purificare. Purificarea era menită caselor şi câmpiilor, astfel lucrurile vechi din case erau aruncate şi pământul era pregătit pentru însămânţările de primăvară. Februarie a fost adăugată în calendarul roman în secolul al VII-lea î.Hr., împreună cu luna ianuarie. Această lună era închinată zeului împărăţiei subpământene Februs.

Soarele: la începutul lunii, răsare la 07 h 34 m şi apune la 17 h 25 m, iar la sfârşitul lunii, răsare la 06 h 55 m şi apune la 18 h 02 m.

La data de 19 februarie se face trecerea în semnul zodiacal Peşti.

Luna – reprezintă perioada de timp cât durează o rotaţie a astrului în jurul Pământului: 29 de zile, 12 ore, 44 minute şi 3 secunde, aproximativ 29 zile şi jumătate. În această mişcare, se disting patru faze: lună nouă, primul pătrar, lună plină, ultimul pătrar.

Fazele Lunii: la 04 februarie – Luna la Ultimul Pătrar la 19 h 42 m; la 11 februarie – Lună Nouă (Luna începe să crească) la 21 h 12 m; la 19 februarie – Luna la Primul Pătrar la 20 h 48 m; la 27 februarie – Lună Plină (Luna începe să descrească) la 10 h 18 m, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Luna februarie începe la trei zile după Lună Plină şi se închei cu această fază Lunară. Luna Veche, cum i se mai spune popular, reprezintă faza când Luna se află la 180° de Soare; vedem atunci tot discul lunar iluminat (când Luna se află în faza de Lună Plină, răsare când apune Soarele şi apune când răsare Soarele), potrivit www.astro-urseanu.ro.

Februarie în tradiția populară


În tradiţia noastră populară, luna februarie se numeşte Faur.
Denumirea este legată de meşterii fauri, lucrători ai fierului, care pregătesc uneltele de muncă, ascut sau confecţionează fiarele sau cuţitele de plug pentru începerea muncii câmpului. Pentru că are numai 28 de zile, sau 29 în anii bisecţi, Faur este considerat fratele cel mic al lunilor anului.

La 1 februarie se sărbătoreşte Trif cel Nebun (Trifonul), patronul omizilor, al tuturor insectelor periculoase pentru recolte (lăcuste în special). Potrivit credinţei populare, această zi se marca pentru a opri înmulţirea omizilor, principalii duşmani ai livezilor. Livezile şi grădinile se stropesc cu agheasmă, femeile dau de pomană câte o strachină de mălai, cu speranţa că vor salva, astfel, culturile.

Potrivit interpretării populare, timpul reflectă capriciile copilului Faur: când râde şi zâmbeşte, e frumos, când plânge, bate viscolul, când e supărat, dă ger de crapă pietrele. Conform datinei, în februarie se încheie şezătorile şi, împreună cu acestea, distracţiile tinerilor din serile şi nopţile lungi de iarnă. Luna februarie este marcată de două sărbători populare mai importante: Ziua Ursului şi Dragobetele, după cum arată etnologul Ion Ghinoiu în volumul „Zile şi mituri. Calendarul ţăranului român” (2000).

În luna februarie timpul este considerat favorabil pentru semănatul plantelor care cresc şi rodesc în pământ (ceapa, usturoiul, ridichea şi alte zarzavaturi), dar şi pentru unele plante care fructifică la suprafaţă (cânepa, inul, grâul de toamnă), pentru vopsirea lânii cu vopsele vegetale, tăierea din pădure a lemnelor de construcţie etc.

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Săptămâna Mare, săptămâna mântuirii pentru creștini