Fabrici bănățene, călătorie în timp. Poveștile unor companii înființate în urmă cu secole
Veți afla despre fabricile de ciocolată, de bere, de confecții, de pantofi, de țigarete și de aparate de măsurat din capitala Banatului. Dar și despre țigla de Jimbolia și de Lugoj, despre apa minerală de Buziaș, de vinul de pe dealurile Recașului, de Uzinele Constructoare de Mașini din Reșița și multe altele. Muzeul care cuprinde povestea companiilor, dar și exponate cu produsele lor, este deschis publicului la Casa Tineretului.
O călătorie în timp în lumea industriei faimoase din Banat ne propune la Timișoara inventatorul Remi Rădulescu. Ne vorbește de companii înființate în urmă cu secole, înainte de Primul Război Mondial, altele după cel de-Al Doilea Război Mondial sau în perioada comunistă. Puține au supraviețuit în anii de după 1989. Cele mai multe au fost puse la pământ.
Nu mânat de nostalgie, ci de pasiune a reușit timișoreanul să facă această colecție. A parcurs 12 mii de kilometri să adune obiectele, de la persoane fizice sau companii. Într-un an și jumătate a cules date, fotografii și mai ales exponate produse în fabricile din Banat, în total 160 de piese.
Tot Casa Tineretului găzduiește și expoziția premierelor bănățene. Inventatorul timișorean se pregătește să realizeze un muzeu al sportului bănățean, apoi altul al culturii din regiune. Expoziția Tehnicii Bănățene Antedecembriste este alături de celelalte un amplu proiect dedicat performanțelor bănățene din toate timpurile. Expozițiile realizate sub sigla Societății Inventatorilor din Banat susțin acțiunile Timișoara Capitala Europeană a Culturii.