Exporturile de produse agricole spre România şi Polonia, restricţionate de căile ferate ucrainene
APK-Inform nu a oferit o explicaţie pentru aceste restricţii.
Ucraina, un mare producător agricol mondial, obişnuia să îşi exporte produsele prin porturile de la Marea Azov şi Marea Neagră însă după invazia rusească a fost obligată să îşi exporte produsele pe calea ferată via graniţa de vest.
Potrivit APK-Inform, în perioada 16-18 aprilie, au fost introduse restricţii cu privire la transportul de bunuri spre Polonia prin punctul de trecere a frontierei Yahodyn. De asemenea, există restricţii pentru transportul de cereale, oleaginoase şi alte produse alimentare prin punctul de trecere a frontierei Izov spre oraşele poloneze Hrubeszew şi Slawkov.
Aceiaşi firmă de consultanţă susţine că, începând din 16 aprilie şi până la noi înştiinţări, există restricţii cu privire la exportul de cereale şi seminţe spre România prin punctele de trecere a frontierei de la Diakovo şi Vadul-Siret.
Zilele trecute ministrul ucrainean al Agriculturii, Mykola Solskyi, a spus că sarcina principala a ministerului pe care îl conduce este să găsească căi alternative pentru exportul de cereale, în contextul în care ţara vecină are milioane de tone de produse agricole gata să fie exportate. Solskyi a precizat că aproximativ 1,25 milioane de tone de cereale şi oleagionase se află în continuare la bordul unor nave blocate în porturile ucrainene din cauza invaziei ruseşti iar o parte din această încărcătură ar putea să se deterioreze în viitorul apropiat. În luna martie exporturile de cereale şi oleaginoase ale Ucrainei au scăzut până la 200.000 de tone, în condiţiile în care înainte de război Ucraina exporta până la şase milioane de tone de cereale şi oleaginoase într-o singură lună.