Luni 19 mai 2025 | București 17˚C / Cer variabil

IMAGINI NEEDITATE CU A DOUA EXPLOZIE DE LA CREVEDIA! 46 de pacienți internați în spitalele din Capitală, dintre care 26 de pompieri! Patru pacienți vor fi transferați în Italia și Belgia. Trei mii de localnici, evacuați

26 august 2023, 19:39

Au fost activate două servicii de tip LINIA VERDE – 0212069397 și 0212069398 – destinate cetățenilor din zona deflagrațiilor, care vor să reclame simptomatologie în zilele următoare, dar și celor care caută informații despre rude sau cunoștințe afectate de explozii. Duminică, Centrul de Transfuzie Sanguină București este deschis de la 07.30 până la 13.30, pentru toți cei care vor să doneze sânge, în ajutorul victimelor incendiului de la Crevedia.

ACTUALIZARE 01.25 La acest moment, incendiul a fost localizat, astfel că pericolul extinderii flăcărilor la vecinătăți a fost eliminat. Echipajele operative acționează pentru lichidarea ultimelor focare.

ACTUALIZARE 01.08 La Crevedia încă mai sunt flăcări, dar de mică intensitate. Rămân 10 autospeciale de stingere și o autoscară, a declarat Radu Popescu, reprezentantul ISU Dâmbovița.

Pompierii mai grav răniți se aflau la aproximativ 100 de metri de flăcări în momentul celei mai mari explozii, a detaliat el, răspunzând întrebărilor adresate de jurnaliști.

ACTUALIZARE 01.03 La Spitalul Bagdasar Arseni sunt internați 13 răniți de la Crevedia. Cinci persoane sunt intubate la ATI. Șapte pompieri și un jandarm aduși aici sunt în stare stabilă și au răni pe o suprafață mai mică.

Medicii încă evaluează situația pacienților și vor face în această noapte eventualele recomandări de transfer în străinătate.

De la Spitalul Bagdasar Arseni, premierul se întoarce la sediul MAI, unde este activată celula de criză.

(w500) Premierul

ACTUALIZARE 00.34 Mecanismul european este declanșat, încă nu a plecat niciun pacient, au fost în sălile de operație vreo 4 aici la Floreasca, a declarat premierul Marcel Ciolacu la ieșirea din unitatea medicală. O să merg acum cu domnul ministru și la spital la Bagdasar, unde mai sunt și acolo pacienți.

Cătălin Predoiu: Vă asigur că absolut toate procedurile au fost respectate. Toată lumea a fost la post începând cu șeful DSU, comandantul acțiunii. Medicii nu ne-au spus că ar avea nevoie de ceva.

Bogdan Oprița, șeful UPU SMURD București: Din explozia urmată de incendiul de la stația de GPL au fost aduși un număr de 30 de victime, dintre care 3 au fost în urma exploziei inițiale, iar un număr de 27 au fost din a doua explozie. Ei, din păcate, sunt colegi de-ai noștri pompieri și un polițist. Unul singur nu prezenta arsuri. A venit policontuzionat. Restul prezintă arsuri pe diverse procente din suprafață. Mai grav sunt 5, dintre care din păcate 2 sunt pompieri, care sunt și intubați și ventilați. Trei din cei 5 au fost duși deja în sala de operație și au suferit intervenții chirurgicale specifice. Evoluția pacienților arși este imprevizibilă, se face în dinamică, este posibil ca leziunile unora să se agraveze.

Au fost identificate 7 locuri în afara țării unde aceștia pot să fie duși. Ministerul Apărării pune la dispoziție două aeronave și vom începe probabil în cursul acestei dimineți evacuarea lor în străinătate.

E posibil să mai sosească și alții.

Pompierii vor putea fi transportați. Doi dintre cei din explozia inițială au o stare extrem de critică. Trebuie văzut dacă pot fi transportați sau nu.

ACTUALIZARE 00.22 Încă un salvator este adus la Spitalul Floreasca.

ACTUALIZARE 00.10 În spitalele din București sunt internate în acest moment 46 de victime ale exploziilor, după cum urmează:

  • 13 sunt la Spitalul Bagdasar Arseni
  • 4 la Spitalul de Arși
  • 28 la Floreasca
  • 1 la Elias.

Opt pacienți sunt intubați.

ACTUALIZARE 23.53 La Crevedia lucrurile sunt sub control. Flăcările au scăzut în intensitate, a precizat Alexandru Costache pentru Ediție specială.

ACTUALIZARE 23.44 După deflagrația inițială, care a dus la 8-9 victime afectate, cu răni și cu arsuri civile și, din păcate un decedat, deflagrațiile ulterioare au afectat salvatorii, respectiv pompierii. Sunt în jur de 18-20 de victime cu un grad de afectare foarte variabil, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la TVR INFO.

Monitorizăm situația pacienților care sunt aduși la spitalele din București, a adăugat el.

La nivelul a 14 spitale, inclusiv de la Timișoara și Iași, există 60 de paturi de terapie intensivă cu ventilatoare. Pacienții cu arsuri extinse vor fi tratați în București, unii vor fi tratați eventual la Timișoara și Iași, iar cei care depășesc capacitatea de spitalizare pentru astfel de patologie vor fi transferați probabil mâine – există deja confirmări din partea Belgiei și Italiei, a subliniat Alexandru Rafila.

Din cei afectați de primul val de explozie 4 sunt intubați. Intubați sunt și câțiva dintre pompierii afectați de a doua explozie.

În astfel de situații este nevoie și de sânge, a subliniat ministrul, referindu-se la posibilitatea donării în centrele specializate.

 

ACTUALIZARE 23.42 Doi dintre cei care vor pleca la tratament în străinătate sunt 2 pompieri. Aceștia vor fi transferați în Belgia, a transmis Ilinca Nazarie pentru Ediție specială TVR INFO.

ACTUALIZARE 23.34 Premierul Marcel Ciolacu și ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, au ajuns la Spitalul Floreasca pentru a vedea care este situația răniților internați aici.

ACTUALIZARE 23.24 Declarații premierul Marcel Ciolacu, la sediul Ministerului Afacerilor Interne:

  • la spitalul Floreasca au fost concentrați cei cu probleme mai deosebite
  • a fost activat sistemul european de protecție civilă
  • mai mult ca sigur în noaptea aceasta credem că un număr de 4 pacienți vor fi transferați în Italia și în Belgia
  • încercăm să salvăm cât mai multe vieți
  • vă ținem la curent, totul va fi transparent
  • s-a vorbit și cu Ministerul Mediului
  • s-a luat legătura cu toți aparținătorii
  • s-au făcut și telefoane speciale să sune cei din zonă
  • în primul rând trebuie stabilizați ca să fie transferați.

ACTUALIZARE 23.20 Potrivit informațiilor obținute de Știrile TVR, la Spitalul Militar din Bruxelles vor ajunge în această noapte 2 pacienți.

Este vorba despre 2 pompieri intubați, internați la Floreasca.

ACTUALIZARE 23.10 Premierul Marcel Ciolacu va merge la Spitalul Floreasca, unde între timp a ajuns al șaptelea pompier rănit în a doua deflagrație de la Crevedia.

ACTUALIZARE 22.56 Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj pe rețelele de socializare.

„O nouă tragedie a zguduit în această seară România și sunt profund îndurerat că exploziile de la Crevedia s-au soldat cu victime”, a subliniat ;eful statului.

„Transmit condoleanțe familiilor îndurerate și le urez însănătoșire grabnică celor răniți. În acest moment, prioritatea zero este să le oferim celor afectați tot sprijinul necesar și să le facilităm accesul la tratament în regim de urgență. De îndată ce situația din zona de risc va fi stabilizată, trebuie demarată rapid o anchetă pentru a afla dacă legea și regulile au fost încălcate. Solicit autorităților luarea de măsuri urgente pentru cei răniți astfel încât tragediile din trecut să nu se mai repete”, se mai arată în mesaj.

ACTUALIZARE 22.55 Mecanismul european de protecție civilă va fi activat pentru tratarea pacienților intubați după exploziile de la Crevedia.

ACTUALIZARE 22.52 Situația victimelor:

  • Spitalul Bagdasar Arseni – 11 pacienti, din care 3 intubați,
  • Spitalul Universitar – 4 pacienți
  • Spitalul de Arși – 4 pacienți, dintre care unul intubat
  • Spitalul Floreasca – 27 de pacienți dintre care 4 intubați.

ACTUALIZARE 22.50 Directorul INSEMEX, George Artur Găman, a confirmat pentru TVR că institutul a fost deja solicitat de Protecția Muncii pentru o expertiză în privința protecției împotriva exploziilor.

Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă s-a ocupat și de expertiza în cazul Colectiv.

ACTUALIZARE 22.41 Forțele de intervenție i-au îndepărtat din nou pe jurnaliști. Flăcările sunt în continuare violente.

ACTUALIZARE 22.33 Potrivit surselor TVR INFO, stația GPL unde s-au produs exploziile era, oficial, în conservare.

ACTUALIZARE 22.31 Premierul Marcel Ciolacu a ajuns la sediul MAI, unde se află deja și ministrul Cătălin Predoiu.

ACTUALIZARE 22.20 Conducerea Ministerului Sănătății este în legătură permanentă cu toți managerii de spitale din București. 12 spitale din Capitală sunt pregătite să primească pacienți.

ACTUALIZARE 22.08 Peste 15 victime au fost aduse la Spitalul Floreasca. Printre acestea, și 4 pompieri.

ACTUALIZARE 22.02 Premierul Marcel Ciolacu va merge la sediul Ministerului Afacerilor Interne pentru coordonarea situației.

ACTUALIZARE 21.54 Declarații Raed Arafat:

  • în cazul în care va trebui să evacuăm pacienți în alte zone din afara României, să putem să o facem
  • 4 locuri pentru pacienți critici există – în București
  • un pacient care a făcut infarct aici, a fost resuscitat și a intrat din nou în stop cardio-respirator – nu e pacient ars
  • fiecare echipă își caută colegii
  • nu am fost anunțați că nu ar fi persoane
  • mai este o cisternă cu risc de explozie
  • sunt pompieri în zonă la distanță
  • Declarații reprezentant ISU

  • erau 3 cisterne GPL
  • mai în spate exista o a patra cisternă care a și explodat
  • am luat toate măsurile necesare pentru protejarea personalului
  • am luat toate măsurile pentru protecția personalului, pe cat posibil
  • permanent am evaluat situația din punct de vedere chimic
  • am reușit să evacuez populația – raza este de vreo 700 de metri, în total un kilometru 400 – estimez că undeva la 2 – 3 mii de locuitori
  • avem 26 de pompieri
  • am avut noroc cu acești roboți că altfel era și mai grav
  • am și un intubat
  • mai există un pericol mic de explozie, de aceea am retras personalul.

Reprezentant personal medical:

  • 3 în stare critică la sosirea echipelor
  • alte 4 victime preluate de ambulanță SAJ Dâmbovița
  • la spitale au
  • la a doua explozie, 26 de pompieri cu arsuri la nivel facial, membre superioare
  • zona încă este periculoasă

ACTUALIZARE 21.53 Doi pompieri răniți au fost transportați la Spitalul Floreasca. În total, 10 victime de la Crevedia au fost aduse aici, a precizat Daniel Dude.

ACTUALIZARE 21.42 La Spitalul Floreasca a fost activat Planul alb. Personalul medical este alocat pentru preluarea victimelor de la Crevedia.

ACTUALIZARE 21.38 Medicul Gheorghe Nodiți de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara a confirmat pentru Ediție specială TVR INFO că medicii de acolo au fost de asemenea alertați în privința posibilității transferului unor răniți de la Crevedia.

Medicul spune însă nu se crede că poate fi preluat mai mult de un pacient.

Potrivit lui, este nevoie de preluarea pacienților în străinătate, pentru că numărul unităților care pot acorda ajutor în astfel de cazuri este foarte mic în țara noastră.

ACTUALIZARE 21.33 Pompierii montează un cort pentru intervenție. Echipaje de urgență continuă să vină, a precizat Alexandru Costache pentru Ediție specială.

ACTUALIZARE 21.25 Din primele date, 5 salvatori ar fi fost răniți în a doua deflagrație.

ACTUALIZARE 21.21 Jurnalistul TVR Alexandru Costache precizează că a văzut mai multe ambulanțe care pleacă spre spitale cu persoane rănite. Cel puțin 5 – 6 salvatori au fost transportați spre ambulanțe, după ce au fost dezechipați rapid. Cel mai probabil, costumele lor au fost afectate de flăcări.

ACTUALIZARE 21.16 Un cameraman de la B1 TV a fost rănit în deflagrație, a precizat Alexandru Costache pentru Ediție specială.

ACTUALIZARE 21.10 A fost activată celula de criză la Ministerul Sănătății și la Ministerul de Interne, a precizat Ilinca Nazarie pentru Ediție specială. În spitale a fost activat planul alb, pentru mobilizarea tuturor resurselor necesare.

ACTUALIZARE 21.03 Șase persoane din cele 7 rănite în prima explozie sunt în stare foarte gravă. Au arsuri pe 90% din suprafața corpului și sunt intubate, a transmis Bogdan Oprița pentru TVR.

ACTUALIZARE 20.57 O nouă explozie puternică a avut loc la locul incendiului. Explozia i-a surprins și pe salvatorii aflați la fața locului.

ACTUALIZARE 20.39 Primarul din Crevedia, Florentin Petre, a declarat pentru TVR că localnicii sunt panicați. O cisternă ar fi explodat în fața stației GPL, iar ulterior au fost mai multe explozii la un depozit al stației.

ACTUALIZARE 20.36 O persoană a murit. Sunt 10 victime în total, a precizat Alexandru Costache pentru Telejurnal, incluzând în acest calcul și persoanele care au suferit atacuri de panică.

ACTUALIZARE  20.30 Flăcări violente au cuprins două cisterne și o casă.

Șase victime, cu arsuri considerabile pe suprafața corpului, vor fi transportate la spitale din București.

Două victime sunt trimise la Spitalul Bagdasar, 3 la Floreasca și una la Spitalul de Arși.

Două persoane care au suferit atacuri de panică au fost transportate la Unitatea de primiri urgențe Târgoviște.

ACTUALIZARE 19.50 Pentru protecția populației s-a luat măsura preventivă de evacuare, pe o rază de 300 de metri. Momentul unei explozii a fost surprins cu telefonul mobil.

ISU Dâmbovița a alocat 4 autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială de intervenție la înălțime, 3 ambulanțe SMURD, 7 ambulanțe de la Serviciul județean. În sprijinul ISU Dâmbovița au fost alocate și 10 autospeciale de stingere, 10 ambulanțe SMURD, 1 autospecială de intervenție la înălțime și 1 autospecială CBRN din cadrul ISU B-IF.

Au fost trimise 4 unități de terapie intensivă mobilă. Sunt 5 persoane care prezintă arsuri pe peste 80% din suprafața corporală. Victimele vor fi trimise la Spitalul Floreasca și Spitalul Bagdasar Arseni, a declarat șeful UPU SMURD București.

La locul intervenției s-a deplasat și elicopterul SMURD. A fost alocată și autospeciala transport roboți de intervenție.

Având în vedere degajările mari de fum, a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului Ro-alert. A luat foc și vegetația de pe un câmp din preajma stației.

Circulația rutieră este blocată total pe DN 1A și a fost deviată prin localitatea Cocani.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite