Expert: Epidemia de rujeolă trebuie declarată cât mai timpuriu. Un singur individ infectat poate cauza el însuși o epidemie, iar la 2000 de cazuri avem deja un răspuns întârziat

7 decembrie 2023, 17:42

„Epidemia de rujeolă trebuie declarată cât mai timpuriu, pentru ca este una dintre cele mai infecțioase boli. Un individ care se infectează poate infecta aproape alți 20 de oameni. Un individ infectat poate cauza el însuși o epidemie. La 2000 de cazuri putem vorbim deja de o întârziere a răspunsului  de declarare a epidemiei. Vom vedea, din păcate, consecințele acestei acțiuni”, explică expertul în sănătate publică.

 

 

Dr. Ștefan Dascălu spune că România nu a învățat nimic din epidemia de rujeolă foarte gravă din 2016, când acoperirea vaccinală era slabă, iar acum este și mai slabă și era doar o chestiune de timp că apară o nouă epidemie.

„În 2016 am avut o epidemie foarte gravă de rujeolă, cea mai gravă la nivel european din perioada respectivă, care a fost cauza a numeroase epidemii de rujeolă în Europa. Din păcate, n-am învățat nimic, pentru că acoperirea vaccinală atunci era proastă, acum este și mai proastă. Dovadă este această epidemie care, din păcate, urma să apară, era doar factorul de timp, nu era problema dacă va veni, era problema când va veni”, spune consultantul în sănătate publică.

Expertul dă asigurări că vaccinul împotriva rujeolei este unul foarte sigur și oferă imunitate pentru toată viața: „Rujeola este o boală care poate fi prevenită printr-un vaccin extrem de sigur și un vaccin care oferă protecție, în general, toată viața. Deci, un copil care este vaccinat împotriva rujeolei are imunitate totală împotriva acestui virus și acestei infecții care uneori poate duce la complicații foarte grave.”

În România a fost declarată epidemie de rujeolă, iar medicii de familie au început deja vaccinările cu doza zero. Asta înseamnă că bebeluşii între 9 şi 11 luni vor face o doză suplimentară de vaccin ROR, tocmai pentru a le spori imunitatea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite