EXCLUSIV Trei ani de la masacrul săvârşit de ruşi la Bucea şi Borodianka. Mărturii ale locuitorilor
Orăşelul Bucea, de lângă Kiev a intrat în istorie ca locul uneia dintre cele mai sângeroase scene ale conflictului din Ucraina. Azi e reconstruit, dar masacrul din martie 2022, înainte de retragerea ruşilor, rămâne în amintirea oamenilor. La Borodianka însă, locul în care o clădire a fost rasă de pe faţa pământului, cu oamenii din subsol cu tot, rămâne şi azi o rană deschisă. Un reportaj în exclusivitate de Alex Costache, Dragoş Stoian şi Doru Oancă.
Strada Gării din Bucea, o suburbie a Kievului, a fost în mare parte distrusă la începutul războiului. Ruşii ocupaseră oraşul în primele zile ale invaziei. În aprilie, au fost împinşi de trupele ucrainene afară din oraş.
Valentin, care a oferit echipei TVR imagini impresionante, a văzut totul cu ochii lui.
Valentin: Am făcut acest clip în 2022, 27 februarie, la 7.40 dimineaţa.
În aprilie 2022, după eliberarea oraşului, strada era plină de epave de tancuri, o coloană de 40 de tancuri ruseşti erau distruse, acum strada Vokzalna e de nerecunoscut iar casele au fost refăcute.
Timp de o lună, cât a durat ocupaţia, ruşii au făcut prăpăd la Bucea. Au murit peste 450 de oameni atunci, potrivit guvernului ucrainean.
Pavlo avea 21 de ani când a fost nevoit să fugă de pe strada Gării la bunica sa. S-a reîntors în martie 2022.
Pavlo: Strada era o epavă, totul era distrus, casele în ruine, multe găuri de gloanţe. Mi-au furat multe lucruri din casă, bijuterii, electronice, toată casa era întoarsă pe dos.
Daşa a fugit şi ea cu fratele şi mama ei în Bulgaria. Au rămas în oraş tatăl şi bunica ei.
Daşa: Mi-a spus că soldaţii ruşi se comportau groaznic, ne omorau oamenii. L-au omorât pe soţul profesoarei mele. Erau multe tancuri şi soldaţi ruşi, casa mea a fost bombardată, locuiesc aici pe stradă.
Nu departe de Bucea se află Borodianka, care a suferit şi mai mult de pe urma războiului. Mare parte din centrul oraşului a fost distrus de bombe
Până să se adăpostească în vestul Ucrainei, Karina şi familia ei au trecut prin clipe grele.
Karina: Din adăpost am văzut avioane şi bombardau, ruşii împuşcau oameni pe stradă. Pe 3 martie am plecat în vestul Ucrainei, la Kolomâia şi am rămas acolo.
Potrivit serviciilor de urgenţă ucrainene, după bombardamentul din Borodianka au fost descoperite sub dărâmături 41 de victime.