EXCLUSIV | Tot mai multe autorități locale din Italia organizează cursuri gratuite de autoapărare în urma creșterii agresiunilor asupra femeilor

20 septembrie 2024, 09:48

Femeile învață să se apere în Italia. Fenomenul agresiunilor asupra persoanelor de sex feminin este în creștere, iar primăriile, chiar și cele din localitățile rurale, organizează cursuri gratuite de autoapărare. Cererea este tot mai mare, iar printre participante sunt și adolescente.

În Coseano, o comună din regiunea Friuli, cu doar 2.000 de locuitori, peste 50 de femei s-au înscris la cursul de autoapărare organizat de primărie.

În ultima vreme, întorcându-mă uneori seara acasă, târziu, sau mergând în zone precum gara de exemplu, nu m-am simțit în siguranță. Și această senzație mi-am dat seama că m-a paralizat și nu mi-a plăcut cum, în ciuda vârstei mele de 45 de ani, nu aș ști cum să reacționez„, a povestit una dintre cursante.

David Asquini, primarul comunei Coseano:Multe au venit câte două, poate prietene sau mamă cu fiică, iar ăsta este un lucru, cred eu, foarte bun. Probabil că aceste doamne nu au suferit agresiuni, dar au auzit multe cazuri de acest fel și poate le este frică să iasă seara, sau poate au temeri și în interiorul familiei.

Anul trecut, în Italia, au fost ucise 126 de femei, adică una la 3 zile.

Zilnic, 85 de femei au fost victime ale hărțuirii sau ale agresiunilor fizice ori sexuale.

De aceea, cursurile de autoapărare sunt tot mai căutate.

„Nu ies niciodată singură și încerc să fiu mereu într-un grup, cu cât mai multe persoane sunt, cu atât mai sigură mă simt.”

„În ultimii ani mai ales, mi se pare că a fost o creștere notabilă a crimelor în care victime au fost femei sau oricum a agresiunilor sexuale asupra femeilor, nu doar în Italia, ci și în alte țări.”

Instructorii nu formează luptători, ci le fac pe femei să se simtă mai sigure în viața cotidiană.

Niki del Torre, instructor Krav Maga: „Vrem să le facem pe participante să fie conștiente de limitele lor psihico-fizice, în așa fel încât să le oferim instrumente care să fie potrivite autoapărării, instrumente legale, dar și cele utilizate în activitatea de zi cu zi. Din punctul meu de vedere, cea mai bună armă este creierul nostru.”

În Europa, violența de gen, numită feminicid, este în creștere, iar multe țări încearcă să legifereze fenomenul.

Deocamdată, doar 4 state europene au introdus în codul penal infracțiunea de feminicid: Cipru, Malta, Belgia și Croația.

Alberta Forgiarini, corespondent TVR în Italia: „În România, doar anul trecut, au fost peste 100 de mii de cazuri de violență domestică. În plus, în 2022, 44 de femei au fost ucise în familie. Cu toate acestea, dacă în Italia termenul de ‘feminicid’ a fost introdus în dicționar în 2008, în țara noastră, cuvântul nu este menționat deocamdată în Dicționarul explicativ al limbii române.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite