EXCLUSIV Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii are o stră-stră-străbunică din Transilvania, din neamul lui Vlad Țepeș. Imagini și povești din Castelul Rhedey, Sângeorgiu de Pădure
Camelia Csiki, jurnalist TVR: „Povestea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, cea mai longevivă regină din Europa, începe în acest castel dintr-un mic și cochet orășel din Transilvania, la Sângeorgiu de Pădure, unde s-a născut stră-străbunica ei, o contesă de origine maghiară, Claudia Rhedey„.
A fost unicul copil supravieţuitor din cei 3 ai Contelui Rhedey Laszlo şi ai Baronesei Inczedy Agnes, care au locuit în castelul din Transilvania.
La 17 ani se îmbolnăvește și o duc la Viena, unde medicii îi recomandă plimbări călare.
Gaspar Peter, ghid turistic, Castelul Rhedey din Sângeorgiu de Pădure: „În timpul unei plimbări calare a observat un bărbat interesant, așa scrie și în jurnalul ei, pe numele lui Alexander von Württemberg, care a vrăjit-o pentru totdeauna!„.
Ducele Alexander de Württemberg era nepotul Regelui Frederic I al Regatului Wurttemberg. Și pentru el a fost dragoste la prima vedere.
Gaspar Peter, ghid turistic, Castelul Rhedey din Sângeorgiu de Pădure: „A devenit și o femeie foarte frumoasă, râvnită de jumătate de Europă. Fiul lui Napaleon a încercat să-i facă curte și nu l-a acceptat„.
S-au căsătorit în 2 mai 1835, la Viena. Au locuit la Graz şi în castelul din Transilvania.
„Împlinește vârsta de 29 de ani, aici în Sângeorgiu. Alexander a fost aici în 17 septembrie, după care trebuie să plece la Pettau (…) După cum am spus, nu prea puteau sta unul fară celelalt, ea decide să pornească după el„, povestește ghidul castelului Rhedey.
Pe drum, caleaşca s-a răsturnat, dar şi-a continuat drumul până la soţul ei, unde a pierdut sarcina. După 8 zile, pe 1 octombrie 1841, a murit.
Contesa Claudia Rhedey nu a apucat să-și vadă copiii crescând.
Regina Marry a Marii Britanii știa că rădăcinile ei sunt din Transilvania. În 1905 şi mai apoi în 1935, a trimis două plăcuţe şi 200 de lire sterline pentru restaurarea bisericii de la Sângeorgiu de Pădure, confirmând că acolo este înmormântată bunica ei.
Prinţul Charles a cercetat şi el povestea, iar în 2008, a fost la Sângeorgiu de Pădure.
„Sunt foarte mândru să am o stră-stră-străbunică din Transilvania, tocmai din neamul lui Vlad Țepeș”, a declarat el.
Genealogiști britanici au descoperit că fii, fiice și nepoți ai lui Țepeș şi ai fratelui său vitreg au făcut căsătorii succesive cu nobili maghiari sau cu români maghiarizaţi.