EXCLUSIV Liderii de sindicat de la Societatea de Transport București s-au autosuspendat din funcțiile de conducere și scapă astfel de sancțiunile de după greva de la începutul anului
Ancheta declanşată după protestul celor de la Societatea de Transport Bucureşti, de la începutul anului, bate pasul pe loc în cazul liderilor de sindicat.
Vasile Petrariu, preşedintele Sindicatului Transportatorilor din București, şi Constantin Băltăreţu, prim-vicepreşedinte al aceleiaşi organizaţii, au decis să îşi suspende contractul individual de muncă cu o zi înainte să fie chemaţi în faţa comisiei de disciplină.
Cu toate acestea, ei rămân în continuare lideri ai sindicatului, până la finalul anului, când le expiră mandatul. În toată această perioadă sunt plătiţi şi beneficiază şi de vechime în câmpul muncii, ca angajaţi ai sindicatului.
Constantin Băltăreţu, prim-vicepreşedintele Sindicatului Transportatorilor din București: Am dreptul ăsta. Legea prevede treaba asta şi am uzat de ea. Pentru a nu mai fi tot timpul la discuţii cu directorul general, cu sabia deasupra capului. Aia nu e negociere, aia e un şantaj ordinar, care se practică în suburbiile oraşului nostru.
Vasile Petrariu, preşedinte Sindicatului Transportatorilor din București: Noi aveam aşa o informaţie, să spunem pe surse, că erau pregătite şi deciziile de concediere şi atunci am ales această soluţie legală. (Reporter: Pe ce perioadă de timp?) Cât avem funcţie la sindicat. Angajatorii sunt obligaţi să păstreze locul de muncă până persoana respectivă revine la locul de muncă.
Codul Muncii prevede ca persoanele alese în funcţii de conducere ale sindicatelor să îşi poată suspenda contractul individual de muncă, fără a avea însă acceptul conducerii.
Adrian Criţ, director STB: Practic au plecat, nu au răspuns în faţa comisiei disciplinare. Având contractul de muncă suspendat, nu mai putem face nimic. Cercetarea va fi reluată atunci când doresc să îşi reia activitatea. E adevărat că probabil rămâne răspunderea penală şi organele de anchetă îşi vor face datoria.
Avocaţii specializaţi în dreptul muncii spun că ancheta poate continua, iar deciziile luate de comisie pot fi puse în practică în momentul în care angajatul revine la serviciu.
Ciprian Mitoșeriu, avocat: Ne lasă loc de interpretare Codul Muncii, pentru că, potrivit aliniatului 2 al articolului 220, pe durata exercitării mandatului, reprezentanţii aleşi în organele de conducere ale sindicatelor nu pot fi concediaţi – atenţie – pentru motive ce ţin de îndeplinirea mandatului ce l-au primit de la salariaţi din unitate.
Ca urmare a protestelor care au paralizat transportul în comun de suprafaţă de la începutul anului, Societatea de Transport Bucureşti a concediat în jur de 250 de angajaţi, iar alţi 200 sunt în continuare cercetaţi disciplinar. Tribunalul Bucureşti a decis, în 21 ianuarie, că greva este ilegală, iar magistrații au dispus reluarea imediată a activităţii, hotărârea fiind executorie.