Europenii, divizați în problema palestiniană. Slovenia ar putea recunoaște statul palestinian

23 mai 2024, 15:25 (actualizat 23 mai 2024, 15:33)

Europenii sunt divizați în privința recunoașterii statului palestinian. Deocamdată, la nivelul Uniunii Europene sunt puține țări care au făcut sau vor face acest gest. Potrivit analiștilor, faptul că două țări din clubul comunitar, Spania și Irlanda, și una din afara Uniunii, Norvegia, recunosc statul palestinian ar putea determina mai multe capitale să ia această decizie.

Slovenia ar putea fi următoarea pe lista țărilor care vor recunoaște statul palestinian. Guvernul de la Liubliana afirmă că procesul deja a început.

Tanja Fajon, ministrul sloven de Externe: „Salut cu toată căldura decizia Spaniei, Irlandei și Norvegiei. De fapt, primul pas a fost făcut de guvernul sloven. Sunt în contact zilnic cu colegii din cele trei țări și din statele care merg pe aceeași idee. Acționăm pentru a convinge mai multe țări să recunoască Statul palestinian.”

Ungaria, în schimb, a anunțat tranșant: guvernul nu ia în calcul recunoașterea unui stat palestinian.

Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe: „Organizaţiile teroriste şI terorismul trebuie învinse, iar viaţa civililor trebuie protejată. În privinţa paşilor pe care îi vor face alte ţări vest-europene, pot să vă spun că Ungaria nu intenţionează să ia o asemenea decizie.”

Miercuri, într-o inițiativă diplomatică atent coordonată, Spania, Norvegia și Irlanda au anunțat că pe 28 mai vor recunoaște oficial existența statului palestinian. Cele trei țări afirmă că este singura soluție pentru a aduce pacea.

Guvernul israelian spune, însă, că e o răsplată pentru teroriști.

Benjamin Netanyahu: E o recompensă acordată terorismului. 80 la sută dintre palestinienii din Iudeea şi Samaria susţin atrocităţile de nedescris din 7 octombrie. Acest rău nu trebuie să primească un stat.

În opinia unor analiști, chiar dacă, la nivel european, sunt puține țările care recunosc un stat palestinian, este posibil ca numărul acestora să crească.

Jure Vidmar, profesor de drept internațional: Nimic nu se va schimba de azi pe mâine, dar e important dacă se creează o tendinţă, şi mai multe state vor urma, în zilele, săptămânile şi lunile viitoare.

Atât în Gaza, cât și în Cisiordania, palestinienii simt că au înregistrat o victorie. Dar vor ca mai multe țări să se alăture Spaniei, Norvegiei și Irlandei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite