Europa printre rânduri. Toți ochii sunt îndreptați spre Berlin

29 aprilie 2025, 13:47

Germania și-a revenit din perioada agitației electorale și pare gata să își reia poziția de lider al Europei, pierdută de ceva vreme. Noul cancelar a făcut un anunț pe care toată lumea îl aștepta și care lasă să se întrevadă care vor fi liniile directoare ale politicii Berlinului în perioada următoare. Amănunte, în rubrica „Europa printre rânduri”, semnată Lucian Pîrvoiu.

Toți ochii sunt ațintiți spre Berlin săptămâna aceasta. Noul cancelar german creștin democrat, Friederich Merz și-a anunțat membrii cabinetului. Ne interesează în primul rând cine va conduce politica externă a țării.

E vorba de Johann Wadephul, apropiat al noului cancelar, confident chiar. Wadephul este un fervent susținător al cauzei Ucrainei și critic acerb al Kremlinului. Din Bundestag el a susținut propunerea de a permite Ucrainei să lovească adânc în teritoriul rusesc cu rachete occidentale. Viitorul ministru de externe al Germaniei consideră că războiul din Ucraina este despre noi toți, astfel că Berlinul transmite prin această propunere de ministru continuarea sprijinului pentru Ucraina și în același timp dă un sentiment de siguranță pe fondul politicii confuze a Statelor Unite în regiune.

Inițiativa celor Trei Mări se poticnește la Varșovia

Și pentru că vorbim de dezangajarea americanilor în Europa, Inițiativa celor trei mări, ambițiosul format politic care își propune conectarea Mării Baltice cu Marea Neagră la Constanța și Mediterană la Salonic, se dovedește a fi, în opinia unui editorialist de la Gazeta Wyborcza o pălărie prea mare pentru regiune. Președintele aflat la final de mandat Andrej Duda își dorea ca acest proiect politic să fie moștenirea sa prezidențială, numai că summit-ul inițiativei găzduit în aceste zile de Varșovia, se dovedește a fi umbrit de prezența modestă a partenerului strategic american, aflat în plin proces de dezangajare în Europa. Washingtonul a găsit cu cale să trimită la acest important eveniment doar a 15-a persoană în ierarhia administrației americane, în persoana secretarului pentru energie Chris Wright. Or, dacă ne gândim că semnificația unei întâlniri internaționale este evaluată, printre altele, și după lista de invitați, situația ne pune pe gânduri.

Manfred Weber, pas cu pas către vârful Comisiei Europene

E o săptămână importantă pentru popularii europeni, sau mai exact pentru discretul lor lider, Manfred Weber, care vizează o prelungire cu încă trei ani a mandatului său de președinte al partidului transnațional sau mai degrabă alianță de partide naționale cu viziune comună. Manfred Weber este cel care în 2019 ar fi trebuit să devină președintele Comisiei Europene, dacă ar fi fost respectat sistemul de spitzencandidat, adică liderul care câștigă alegerile devine șeful Comisiei Europene. Numai că atunci Emmanuel Macron a răsturnat masa pentru că a vrut-o pe Ursula. Restul e istorie. Viitorul pare însă acum că sună bine pentru Manfred Weber, care își va mai încerca șansa la viitoarele alegeri europene. 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite