A început războiul comercial dintre SUA și Europa

14 martie 2025, 10:54

Războiul comercial dintre Europa și Statele Unite va face victime printre afacerile de pe cele două maluri ale Atlanticului. Mai multe detalii, în rubrica „Europa printre rânduri semnată” de Lucian Pîrvoiu.

Donald Trump s-a ținut de cuvânt și a impus Europei tarife de 25 la sută pentru produsele europene din aluminiu și oțel. La Bruxelles era ora 5 dimineața când au intrat în vigoare. Ursula von der Leyen nu a stat mult pe gânduri și a anunțat de la Strasbourg răspunsul european: tarife în oglindă, în cuantum de 26 de miliarde de euro versus 28 din partea americană. Lista cu produse vizate de taxele europene se întinde pe 99 de pagini și cuprinde produse din cele mai diverse, de la carne de pui și legume, alcool, gumă de mestecat platuri cu nicotină, țigări electronice și lenjerie de damă. Cât va dura toată nebunia? Până când Trump se va prinde că taxele fac rău tuturor și până când o să îi sară în cap oamenii de afaceri americani sărăciți de dezastrul de pe bursă. 

UE se pregătește să pună în aplicare pactul pentru migrație

„La matinale europeenne” notează că Bruxelles-ul se ia la întrecere cu Washingtonul la capitolul prigonirea migranților. Autorii articolului compară ideea de creare a unor hub-uri externe UE în care să fie procesați acești migranți ilegali înainte de a fi trimiși de unde au venit cu celebra închisoare Guantanamo. Păstrând proportțiile e vorba de niște centre de primire plasate în țări ca Albania sau Turcia, care nu au nimic de-a face cu închisoarea din Cuba. Tema suscită interes și controverse în ciuda faptului că s-a ajuns la un acord de principiu între statele membre la nivel de ambasadori privind necesitatea aplicării pactului pe migrațiune. Asta dacă vrem să mai avem o Uniune Europeană peste câțiva ani cu atâtea amenințări la porțile noastre.

Donald Tusk și cartea securității regionale

Donald Tusk, președintele în exercițiu al Președinției poloneze a Consiliului, joacă tare cartea securității regionale. În timp ce la noi situația e cea care e, cu interimat la Cotroceni și incertitudine electorală pe fondul ingerințelor Federației Ruse, premierul polonez Donald Tusk face diligențe pentru scutul de pe frontiera estică, obține două miliarde de euro pentru securizarea frontierei cu Belarus și exclava Kaliningrad și discută la Ankara cu Erdogan necesitatea ca Turcia să se implice activ în asigurarea securității în zona Mării Negre. Să sperăm că ne-a introdus și pe noi românii în discuție, nu de alta dar noi avem o trilaterală cu Polonia și Turcia. 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite