Europa anunță un nou pachet de sancțiuni pentru Rusia. „Forța este singurul limbaj pe care îl înțelege Moscova”

Noi sanctiuni ale UE pentru Rusia/Foto: Profimedia Images
10 iunie 2025, 22:30

Uniunea Europeană a anunțat marți un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, afirmând că atacurile zilnice și mortale ale Moscovei asupra Ucrainei arată că aceasta nu este interesată de pace – în ciuda eforturilor diplomatice recente, potrivit CNN.

Noul pachet – al 18-lea de la lansarea invaziei ruse de amploare împotriva vecinului său în 2022 – este conceput pentru a viza și mai puternic capacitatea Kremlinului de a obține venituri din producția de petrol și gaze.

Propunerea include reducerea plafonului de preț pentru exporturile de petrol rusesc de la 60 la 45 de dolari pe baril și introducerea unei interdicții totale asupra tranzacțiilor cu bănci și instituții financiare rusești din țări terțe care ajută Rusia să eludeze sancțiunile existente.

UE a mai anunțat că propune și o interdicție privind utilizarea infrastructurii energetice rusești, interzicând oricărui operator din UE să participe, direct sau indirect, la tranzacții care implică gazoductele Nord Stream.

Noul pachet va trebui aprobat de cele 27 de state membre ale UE. Acest lucru s-ar putea dovedi complicat, având în vedere îngrijorările exprimate anterior de unele guverne mai apropiate de Kremlin, precum cele din Ungaria și Slovacia, cu privire la impunerea unor sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei.

Deși ambele țări au amenințat în trecut că vor bloca noi runde de sancțiuni, până acum au votat, în cele din urmă, în favoarea acestora.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că sancțiunile sunt necesare „pentru că forța este singurul limbaj pe care Rusia îl înțelege”.

Ne dorim pace pentru Ucraina. În ciuda săptămânilor de eforturi diplomatice, în ciuda ofertei președintelui (ucrainean Volodimir) Zelenski pentru un armistițiu necondiționat, Rusia continuă să aducă moarte și distrugere în Ucraina. Scopul Rusiei nu este pacea, ci impunerea regulii forței. Prin urmare, intensificăm presiunea asupra Rusiei”, a declarat von der Leyen într-o conferință de presă la Bruxelles.

Luna trecută, liderii Germaniei, Franței, Regatului Unit și Poloniei i-au cerut liderului rus Vladimir Putin să accepte un armistițiu de 30 de zile sau să se confrunte cu sancțiuni „masive”. Putin a ignorat ultimatumul, propunând în schimb „negocieri directe” între Moscova și Kiev.

Însă două runde de discuții la Istanbul, Turcia, au arătat clar că Rusia rămâne fermă pe pozițiile sale maximaliste, care echivalează practic cu capitularea Ucrainei.

„Capacitatea Rusiei de a continua războiul este egală cu capacitatea ei de a-și vinde petrolul și de a ocoli barierele financiare,” a declarat Zelenski marți seara, numind pachetul de sancțiuni europene „un pas important” și criticând în același timp lipsa unor măsuri similare din partea Statelor Unite.

„Rusia crește constant numărul munițiilor folosite în atacurile sale. Este o tendință constantă și înseamnă că Moscova nu se teme de nimeni în lume”, a adăugat liderul ucrainean.

Ținta: sectorul energetic rus

Explicând de ce UE a vizat sectorul energetic al Rusiei, șefa Comisiei Europene a declarat că exporturile de petrol încă reprezintă o treime din veniturile guvernului rus.

„Trebuie să tăiem această sursă de venituri,” a spus oficialul european.

Plafonul de preț pentru petrolul rusesc a fost introdus de UE și țările din G7 în decembrie 2022.

Acest plafon, care se aplică exporturilor maritime de petrol ale Rusiei, interzice companiilor occidentale să furnizeze transport, asigurări și alte servicii necesare pentru exportul combustibilului, cu excepția cazului în care acesta este vândut sub pragul stabilit.

Prin aplicarea unui plafon de preț, UE și aliații săi au încercat să reducă o sursă cheie de venit pentru Kremlin, permițând totodată ca petrolul rusesc să ajungă pe piața energetică globală – întrucât o oprire completă a livrărilor din Rusia ar putea destabiliza piața și ar duce la creșteri abrupte ale prețurilor.

Von der Leyen a spus marți că plafonul de preț trebuie redus, deoarece prețurile globale ale petrolului au scăzut de când a fost introdus plafonul și acum se tranzacționează „foarte aproape” de nivelul de 60 de dolari.

Prețul unui baril de petrol Brent, etalonul global, a scăzut cu 18% de la intrarea în vigoare a plafonului pentru țițeiul rusesc, pe 5 decembrie 2022. Marți, în cursul dimineții (ora Coastei de Est a SUA), prețul era de aproape 68 de dolari pe baril.

Blocul comunitar dorește, de asemenea, să înăsprească sancțiunile împotriva sectorului bancar al Rusiei. La scurt timp după invazie, Statele Unite, UE, Marea Britanie și Canada au interzis împreună accesul unor bănci rusești la serviciul de mesagerie SWIFT – o rețea de înaltă securitate care leagă mii de instituții financiare din întreaga lume. Această măsură a îngreunat semnificativ trimiterea și primirea de fonduri din străinătate de către băncile vizate.

Acum, Comisia dorește să meargă și mai departe și să interzică oricărui operator din UE, cum ar fi o companie, să efectueze tranzacții cu o listă de bănci rusești sancționate. De asemenea, intenționează să adauge încă 22 de bănci din Moscova pe această listă. În plus, blocul comunitar vrea să extindă interdicția de tranzacționare și la instituțiile financiare din țări terțe care ajută Rusia să ocolească sancțiunile existente.

Von der Leyen a declarat că noul pachet de sancțiuni va extinde și interdicția actuală privind materialele și tehnologiile care pot fi exportate în Rusia, adăugând: „Vrem să ne asigurăm că Rusia nu găsește modalități de a-și moderniza armamentul cu tehnologii europene.”

Sancțiunile vor include, de asemenea, măsuri noi împotriva a 22 de companii – rusești și străine – care oferă sprijin direct sau indirect complexului militaro-industrial al Rusiei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite