Emisarul premierului în SUA a organizat un eveniment diplomatic la Mar-a-Lago, reședința lui Trump
Dragoş Sprânceană, emisarul special al premierului pentru Statele Unite, a găzduit aseară la Mar-a-Lago un eveniment care a reunit personalități politice și nume apropiate Partidului Republican. O petrecere la care, printre altele, a trebuit să facă primele demersuri de promovare a intereselor României pe lângă administrația Trump. La eveniment a participat şi social-democratul Lucian Romaşcanu, în prezent președintele Consiliului Județean Buzău. Premierul Ciolacu spune că a schimbat abordarea și a preferat să apeleze la diaspora pentru a se apropia de noua conducere de la Casa Albă.
Dragoş Sprânceană, om de afaceri român stabilit în SUA și apropiat al cercurilor republicane, este omul pe care se bazează Marcel Ciolacu să apropie Bucureștiul de Washington. De altfel, acesta a și găzduit un eveniment la care au participat republicani importanți, politicieni și oameni de afaceri de anvergură. Dragoș Sprânceană este unul dintre emisarii cu care Marcel Ciolacu încearcă să facă pași concreți spre Donald Trump.
Marcel Ciolacu, premierul României: Mi s-a părut corect, prin prietenii pe care-i am, să căutăm persoane care sunt în anturajul Partidului Republican, de a spune despre România, de a face discuții despre România. Am vorbit cu mai multe persoane care au participat aseară și eu cred că efectul se va vedea curând. Discuția mea cu domnul Dragoș Sprânceană a fost de a spune adevărul despre România.
Constănţean de origine şi om de afaceri stabilit de peste 20 de ani în Statele Unite, Dragoș Sprânceană spune că soluția pentru o relație mai bună cu Washingtonul e comunicarea eficientă.
Dragoş Sprânceană: Soluția este o comunicare mai bună și, în primul rând, ca să realizezi ceva trebuie să îl începi. Mă bucur că în sfârșit îl începem împreună. Eu făceam asta deja de ani de zile, dar după mulți ani mă bucură că în sfârșit cineva m-a contactat.
La evenimentul de la Mar-a-Lago a participat și fostul ministru al Culturii, Lucian Romaşcanu. Nu se ştie însă în ce calitate, pentru că, din spusele premierului, nu reiese clar nici câţi emisari mai sunt în cărţi în acest moment.
Marcel Ciolacu, premierul României: Este nevoie de o nouă abordare. Eu nu l-am criticat nici pe ministrul de Externe. Am spus că e un diplomat de excepție, dar foarte adaptat relațiilor europene din zona Uniunii Europene și a Europei, în primul rând. Și-atunci, știți activitatea domnului ambasador din Statele Unite, de altfel, luminoasă. Și-atunci, cum era și normal, într-un dialog avut șoi cu președintele interimar al României, am deschis o nouă abordare. (n.r., ați declarat că al doilea prim-ministru locuiește aici, în România, despre cine este vorba?) Nu are rost să vorbim de persoane, eu nu sunt curios de nimic. Pe mine, din funcția de prim-ministru, mă interesează un singur lucru: eficiența. Este eficient? Este ok.
Între timp, Ministerul de Externe anunță un bun schimb de opinii între ministrul Emil Hurezeanu și secretarul de stat Marco Rubio, în marja reuniunii miniștrilor de Externe ai NATO.