Elon Musk atacă Wikipedia din cauza unei referinţe la salutul său controversat

Elon Musk / Profimedia Images
23 ianuarie 2025, 14:13 (actualizat 23 ianuarie 2025, 22:21)

Stăpân absolut asupra X, lui Elon Musk nu-i plac lucrurile inconfortabile despre el de pe alte platforme: miliardarul atacă Wikipedia, unde pagina care îi este dedicată face acum referire la salutul său controversat, considerat de unii nazist, din timpul ceremoniei de învestire a preşedintelui american Donald Trump, comentează AFP, care notează că Jimmy Wales, fondatorul faimoasei enciclopedii online, a transmis clar că nu intenţionează să se lase intimidat, relatează AFP.

Elon Musk, proprietarul majoritar al X, a permis pe platforma sa şi mai multă dezinformare şi, conform acuzaţiilor aduse de criticii săi, o promovare a ideilor dreptei radicale, începând cu cele ale susţinătorilor lui Donald Trump, de care a devenit foarte apropiat.

În ceea ce îl priveşte, Jimmy Wales vrea să fie campionul neutralităţii şi al faptelor dovedite.

Scopul Wikipedia este de a le permite editorilor să creeze conţinut care este „clar şi recunoaşte diferitele puncte de vedere existente”, în ciuda „amplificării sentimentelor de diviziune, partizanatului, războaielor culturale şi a altor lucruri de acest fel”, a spus el într-un interviu acordat în decembrie publicaţiei Intelligencer.

La originea disputei recente este un gest tulburător al lui Elon Musk în ziua învestirii lui Donald Trump. Pentru a saluta mulţimea, el a ridicat ferm mâna într-o manieră similară cu salutul nazist, potrivit criticilor săi şi unor istorici.

De miercuri, acest gest, comentat pe scară largă în Statele Unite şi în întreaga lume, figurează pe pagina biografică a lui Elon Musk de pe Wikipedia, precum şi pe cea consacrată salutului nazist.

Pe pagina lui Elon Musk, Wikipedia menţionează faptul că gestul a fost „perceput de un număr de observatori ca un salut nazist”, dar că miliardarul s-a apărat. Acest lucru nu l-a împiedicat pe Musk să atace site-ul, acuzându-l că reproduce „propaganda” mass-mediei tradiţionale, una dintre ţintele sale privilegiate. El le-a cerut susţinătorilor săi să nu mai finanţeze Wikipedia.

„Fapte”, nu propagandă, a răspuns Jimmy Wales, tot pe X. „Elon nu este fericit că Wikipedia nu este de vânzare”, a glumit el, referindu-se la preluarea în 2022 de către omul de afaceri a X, pe atunci numită Twitter, pentru 44 de miliarde de dolari.

Administrată de fundaţia non-profit Wikimedia Foundation, Wikipedia este un fel de OZN în lumea tehnologiei, acum dominată de giganţi precum Google şi Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp). Platforma se doreşte a fi unul dintre ultimele simboluri ale idealismului de la începuturile internetului, oferindu-le o voce internauţilor din întreaga lume.

Fondată pe 15 ianuarie 2001, Wikipedia a început în limba engleză, dar s-a extins rapid în întreaga lume, cu conţinut acum disponibil în peste 300 de limbi.

„Declinul încrederii în jurnalism şi în politică este foarte puternic, ceea ce în unele cazuri se traduce printr-un sentiment de furie şi de pierdere în rândul oamenilor”, a spus Wales în interviul său pentru Intelligencer.

Dar în cadrul comunităţii Wikipedia, a subliniat el, „continuăm să lucrăm, încercând să fim neutri şi clari”.

După preluarea Twitter de către Elon Musk în 2022, pe care a redenumit-o X, echipele de moderare a conţinutului au fost înlocuite cu „note ale comunităţii”, mesaje postate de utilizatori pentru a contrazice veridicitatea unui mesaj sau pentru a-l nuanţa prin adăugarea de context.

Elon Musk susţine că apără libertatea de exprimare, dar experţii cred că platforma a devenit un paradis pentru dezinformare. 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite