Elevii români, rezultate slabe la testele PISA. România nu a înregistrat niciun progres relevant în ultimii cinci ani
49% dintre elevii români nu ating un nivel de bază la matematică, adică nu știu să calculeze distanța totală pe două rute alternative sau să schimbe bani într-o monedă străină. 42% nu au competențe minime la lectură, adică nu pot identifica ideea principală a unui text, iar 44% nu au competențe de bază la științe. Sunt rezultatele celui mai recent studiu PISA care plasează România pe penultimul loc în rândul țărilor UE participante la această testare. La nivel general, țara noastră ocupă locul 45 dintr-un total de 81.
Tanja Bastianic, analist de politici OCDE: În privinţa României, rezultatele sunt stabile. Stabil însemnând că la matematică nu aţi scăzut, ceea ce este un rezultat pozitiv. Sunteţi una dintre puţine ţări care nu au o scădere a scorurilor la matematică. La nivel european sunt cinci ţări care şi-au menţinut aceleaşi rezultate sau le-au îmbunătăţit puţin.
Cu o medie de 428 de puncte la toate cele trei evaluări, rezultatele sunt similare celor din 2018. Oficialii din ministerul Educației nu văd o problemă în faptul că în ultimii cinci ani nu s-a înregistrat niciun progres.
Ligia Deca, ministrul Educației: Spre deosebire de multe alte state România nu a înregistrat piereri semnificative în performanțele elevilor. Asta după doi ani de pandemie, doi ani marcați de pauze în procesul educațional. Aceasta demonstrează că avem un sistem de educație rezilient și că țara noastră a reușit să limiteze efectele pandemiei.
Gabriela Noveanu, coordonator Național PISA 2022: Veștile rele sunt evidente din perspectiva faptului că suntem cu 45 puncte sub media OCDE și cu 44 sub media EU.
Același studiu mai arată că România se clasează pe ultimul loc dintre toate țările participante la capitolul echitate educațională. În opinia specialiștilor, înseamnă că performanța elevilor e direct corelată cu investițiile făcute de părinți.
Dragoș Iliescu, fondator, platformă de testare standardizată: Rezultatele erau clar de așteptat. Toate studiile la care România participă, și PISA nu e singurul, ne arată că România stagnează. Părinții bagă foarte adânc mâna în buzunare și în felul acesta compensează lipsa de performanță a sistemului. Poate că această meteahnă, acest obicei a fost factorul de rezilienței în pandemie, căci părinții au compensat lipsa de performanță a școlii.
Standardizarea evaluărilor naționale, formarea profesorilor, creșterea numărului de burse sunt doar câteva dintre măsurile din noua lege a educației prin intermediul cărora competențele elevilor ar putea fi îmbunătățite.