Disciplina „Istoria evreilor. Holocaustul” se studiază de anul acesta la liceu. Elev în clasa a XI-a: Ne învață valoarea toleranței, acceptării și opoziției față de nedreptate

3 octombrie 2023, 18:27

La Istoria Evreilor – Holocaustul, elevilor li se va face o descriere directă a genocidului împotriva evreilor. Vor studia documente istorice, vor afla mărturiilor supraviețuitorilor și vor parcurge literatura despre dramele copiilor, femeilor și bărbaților uciși în timpul Holocaustului. Materia va fi predată de profesori de istorie special pregătiți în problematica Holocaustului.

Ligia Deca: Dacă ne mai întrebam de nevoia acestor acțiuni pentru a combate fenomenele negative, este nevoie doar să observăm multitudinea de comentarii care pot fi încadrate la incitare la ură, de pe rețelele sociale, atunci când se face referire la introducerea acestei discipline în trunchiul comun.

Elevii cred că noul curs, care va fi obligatoriu, este util, interesant și o șansă pentru înțelegerea adevărului istoric.

Geamila Teodora Gafouri, câștigătoarea Concursului Național Memoria Holocaustului: Suferința evreilor și ale minorităților etnice, sexuale și religioase persecutate de naziști și colaboratorii lor nu cred că trebuie ignorată deoarece și până în ziua de astăzi există persoane care manifestă concepții rasiste și care încalcă drepturile omului fără a suferi consecințe.

Victor Corbeanu, elev clasa a XI-a la Colegiul Național Matei Basarab: Studiind Holocaustul ne ajută să dezvoltăm abilitați de gândire critică și ne încurajează să punem la îndoială lumea din jurul nostru. Ne învață valoarea toleranței, acceptării și opoziției față de nedreptate.

Deputatul Silviu Vexler, care a inițiat predarea Holocaustului, speră ca generațiile noi să învețe din evenimentele trecutului și să reconsidere legătura cu istoria și cu morala.

Silviu Vexler, deputat, Președintele Comunității Evreiești din România: Îmi amintesc aceste lucruri de fiecare dată când intru în clădirea Guvernului. La câțiva metri de noi se afla biroul lui Antonescu și locul de unde s-a dat comanda. Ironia sorții face că astăzi discutăm în același loc despre memoria Holocaustului.

Premierul Marcel Ciolacu anunță că documentele acelor vremuri încep să fie accesibile publicului: Treptat, arhivele României pentru cercetarea Holocaustului se deschid, următorii pași pe care trebuie să îi facem includ și accelerarea demersurilor de digitalizarea a arhivelor, vom încerca să identificăm cele mai bune soluții la nivelul viitoarei strategii naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură.

Șase milioane de evrei au fost asasinați în cel mai mare masacru din istorie produs în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Două noi materii vor fi introduse din 2025 la gimnaziu și liceu tot pentru ca elevii să cunoască adevărul istoric: Istoria Comunismului din România ca materie obligatorie și, opțional, cursul despre istoria, robia și deportarea romilor.

CITIȚI ȘI:

Ciolacu: Introducerea în școli a cursului „Istoria Evreilor. Holocaustul” va contribui la consolidarea democrației

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite